• 58

Potpredsednik vlade Milošević o Tesli na kovanicama evra: Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske

, Telegraf Biznis

"Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa celim svetom, ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor", rekao je potpredsednik vlade Boris Milošević

 • 58
Nikola Tesla kovanice evra

Foto: Wikimedia/Napoleon Sarony/Marc Seifer Archive, Pixabay

I dalje se nižu reakcije na jučerašnju objavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je otkrio da će Nikola Tesla biti na kovanicama od 50, 20 i 10 centi.

- Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu - rekao je Plenković. Kazao je da je ideja Tesle na kovanicama došla kao predlog građana.

- To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao predlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan - dodao je premijer.

Danas se o najavi Tesle na kovanicama oglasio potpredsednik vlade Boris Milošević, prenosi Index.

Njegov status s Fejsbuka prenosimo u celosti:

"Nikola Tesla je bio tačka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane"

"Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa celim svetom. Komisija za novac HNB-a prošlu sredu je utvrdila konačni predlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih evrokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno veće za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak doneti vlada. Iza ove rečenice zapravo stoji da će na kovanicama evra biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i jedna (jedina) osoba - Nikola Tesla. Svi simboli predloženi su od strane stručnjaka, osim Nikole Tesle kojeg su odabrali građani. Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvek veran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj evrokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske.

Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čoveka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrednost i praktičnu upotrebu u celom svetu. Apsolutno podržavam ovu odluku. Prema njegovim uputima, 1895. godine je izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za naizmeničnu struju u mojem rodnom kraju, na Skradinskom buku na reci Krki. Bila je to prva hidroelektrana naizmenične struje u Evropi te druga na svetu. Puštena je u pogon samo dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena prva svetska hidroelektrana na slapovima Nijagare. Nudio je svoje savete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vreme nije bilo dovoljno sluha (novca) za sve njegove vizije. Teško je nabrojati sve velike stvari kojima nas je Tesla zadužio i kako je ovo što su građani prepoznali zapravo, odavanje priznanja i poštovanja velikom naučniku te na neki način vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno ućutkan i izopšten.

Setimo se sami da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić. Pre tačno 15 godina je održana svečanost obeležavanja 150-godišnjice rođenja velikog naučnika i izumitelja u njegovom rodnom Smiljanu, otvarenjem Memorijalnog centra u sklopu kojeg je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, čime se na neki način vratio u javni prostor na velika vrata kao simbol koji nas zajedno okuplja i spaja. Memorijalni centar su tada zajednički otvorili Predsednik Republike Hrvatske Stepan Mesić, predsednik Republike Srbije Boris Tadić i izaslanik tadašnjeg američkog predsednika Buša. U tom trenutku kao i za svog života Nikola Tesla je bio tačka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti. Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i sveta baštinimo Nikolu Teslu - napisao je Milošević.

Podsetimo, kako su u Narodnoj banci Srbije (NBS) za Telegraf Biznis rekli, smatraju da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, što je najavio hrvatski premijer Andrej Plenković ako Hrvatska postane članica Evrozone, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pop

  Пишем ћирилицом да они старији Хрвати могу прочитати и мишљење ових на власти ме баш и не погађају важно им је да присвајају Србе јер су велики људи исто што и Црногорци који су сада на власти би да присвоје оно што је Српско.

  0
  1

  Podelite komentar

 • Gorke suze liti

  Drugari, krenuće onda BBC i Dojče Vele propagandna mašinerija da je Tesla u poslednjem zamućenom intervjuu rekao na kineskom nešto što kad se prevede znači,,, za dom spremni,,,, za Tesle spremni,.. tipa, pobićemo sve Tesle ostavićemo ovog pametnog,,,, ipak je predvideo budućnost i ubice roda svog,,,, a i thompsona budalu... TESLA OPROSTI IM NE ZNAJU ŠTA RADE

  1
  0

  Podelite komentar

 • sara

  Narod je iz inata srba to uradio!!!. Nepismeni i iskompleksirani Milanović izvali glupost i ostade živ!!!!. Pa ako je živeo u Lici kao i mnogo srba u vreme Austrougarske, to ne znači da je hrvat!!!!. Pravoslavne vere je od oca pravoslavnog sveštenika, živeo i radio u Americi kao i mnogo ljudi iz sveta, ali nisu amerikanci!!!. Tesla u dopisima sa eminentnim ličnostima, naglašava da je srbin, čak postoji i autentično njegovo pismo i kada je ostario Amerika pa ni Hrvatska mu nisu dale penziju i pored zasluga, već Kraljevina Srbija mu je do kraja života materijalno pomaga!!!!.

  2
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke