• 1
 ≫ 

Rusima još samo SAD stoje na putu: Nafta se pumpa punom parom, čini 40% izvoza zemlje

 ≫ 

Nafta je inače, u ukupnom ruskom izvozu realizovanom od januara do kraja maja, učestvovala sa 41,3 procenta

  • 1
Rusija, Amerika, nafta

Foto: Shutterstock

Rusija je ove godine pretekla Saudijsku Arabiju po dnevnoj proizvodnji nafte i tako postala drugi najveći svetski proizvođač "crnog zlata" posle SAD, objavio je državni zavod za statistiku Rostat.

Prema tim podacima, Rusija je proizvodila u proseku 10,36 miliona barela nafte dnevno u periodu od januara do maja 2021. godine, dok je prosečna američka proizvodnja iznosila 11,10 miliona barela dnevno, što tu zemlju čini najvećim proizvođačem ovog energenta na svetu u posmatranom periodu, piše RT.

Na trećem mestu je Saudijska Arabija, koja je u prvih pet meseci tekuće godine, u proseku pumpala 8,27 miliona barela nafte dnevno. Nafta je inače, u ukupnom ruskom izvozu realizovanom od januara do kraja maja, učestvovala sa 41,3 procenta.

Ipak, izvoz nafte iz Rusije tokom prvih pet meseci 2021. bio je manji za 16,9 posto u odnosu na prethodni izveštajni period i iznosio je 50,8 miliona tona. Sveukupno, Rusija je u ovoj godini proizvela 212,3 miliona tona nafte, što je za 6,2 odsto manje na godišnjem nivou.

Očekuje se rast proizvodnje ruske nafte u narednim mesecima, budući da je ranije ovog meseca postignut sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika o povećanju pumpanja za 400.000 barela dnevno, počev od avgusta.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>