• 1
 ≫ 

Korona ostavila pustoš: Previše kancelarija, premalo logističkih prostora

 ≫ 

Mediji iz našeg komšiluka pišu da se lani, nakon višegodišnje ekspanzije, u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodatih poslovnih nekretnina

  • 1
Kancelarija, preduzeće Foto: Shutterstock

Otkako je krenula pandemija kovida-19, tako se smanjivala potreba za kupovinom/zakupom poslovnih prostorija i zgrada, jer je rad na daljinu uzeo primat nad konvencionalnom vrstom rada.

Mnoge kompanije, čak i one velike, svetske, počele su masovno da otkazuju poslovne prostore tokom 2020, a taj "trend" se nastavio i u 2021. godini. Ipak, to nikako ne znači da će kancelarije izumreti.

Štaviše, kako vreme odmiče tako je sve jasnije da rad od kuće ne može trajno da zameni tradicionalni režim rada, barem ako govorimo o većini poslova. Uzmimo primer Epla, tehnološke kompanije koja je jedna od najnaprednijih u svakom domenu, pa je ipak zadržala stav da je kontakt uživo nezamenljiv.

Ipak, iskustva su različita. Mediji iz našeg komšiluka pišu da se lani, nakon višegodišnje ekspanzije, u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodatih poslovnih nekretnina. Pao je na nivo ispod 2.000.

Naime, prodate kancelarije i zgrade dostigle su vrednost od gotovo tri milijarde kuna (skoro 400 miliona evra), što je za 3 posto više u odnosu na dobru 2019. godinu. Dakle, u tom smislu dolazi do "pregrevanja" tržišta.

Slično kao i kada je reč o stambenim nekretninama, one najskuplje prodate su u Dubrovniku i Poreču. Slede Opatija, Umag i Rovinj s cenama iznad 10.000 kuna ili 1.330 evra. Prosečna cena prodatih poslovnih nekretnina u Zagrebu iznosila je oko 8.000 kuna.

Analitičari Hrvatske narodne banke, sa svoje stručne strane, ocenjuju da je zdravstvena kovid-19 kriza imala različiti uticaj na aktivnost u sektoru komercijalnih nekretnina. Naime, sada ima previše slobodnih kancelarijskih kapaciteta, dok se raspoloživost logističkih prostora blago smanjila.

kancelarija, posao Foto: Freepik

Hoteli su se, sasvim logično, prodavali manje nego 2019, jer je turizam bio teško pogođen tokom pandemijske godine. S druge strane, nešto bolje su se prodavali maloprodajni i kancelarijski objekti.

Krajem maja smo pisali o tome i kakvo je stanje na domaćem tržištu u pogledu poslovnih prostora. Cene su čak i skočile, iako dobar deo firmi u Srbiji nije potpuno vratio radnike na posao - pa čak ni delimično.

Među lokacijama gde su kancelarije najskuplje, svakako su Novi Beograd, Vračar, Dedinje, Voždovac, Banovo brdo, Stari grad. Sve u svemu, isto je kao i kada govorimo o stambenom prostoru.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>