• 7
 ≫ 

Neće svi Beograd i Zagreb: TOP 3 mesta regiona gde gradnja "divlja", dok stranci grabe nekretnine

 ≫ 

Opšte je poznato koliko građevina, u svim delovima sveta, utiče na rast BDP neke zemlje. To je grana koja, u poslednje vreme, najviše utiče i na napredak bruto domaćeg proizvoda Srbije, ali i okolnih zemalja

  • 7
Trebinje, Rijeka, Legrad Foto: Shutterstock

Nije lako u ovom momentu odabrati tri grada/mesta koja, možda, imaju najveći potencijal na Balkanu u narednim godinama.

Kada kažemo potencijal, mislimo na rast gradnje, a samim tim i jačanje cena stambenih jedinica, odnosno rentiranja prostora, kao i na unapređenje industrija, generalno biznisa, turizma, ugostiteljstva.

Opšte je poznato koliko građevina, u svim delovima sveta, utiče na rast BDP neke zemlje. To je grana koja, u poslednje vreme, najviše utiče i na napredak bruto domaćeg proizvoda Srbije: u prvom kvartalu tekuće godine udeo građevine u srpskom BDP-u bio je 19,5 posto.

Ako sada ostavimo po strani vodeće gradove regiona, kao što su Beograd, Novi Sad, Zagreb, Sarajevo, Dubrovnik, Split i ostali, shvatićemo da ima još dosta gradića/mesta s ogromnim potencijalom, a čini se da njihovo vreme tek dolazi. U ovom momentu, prva top 3 mesta zauzimaju Rijeka, Trebinje i selo Legrad.

Iz ugla gradnje i nekretnina, stvari stoje ovako.

Rijeka

Direktor i vlasnik jedne agencije za nekretnine u Hrvatskoj kaže kako je početkom svetske pandemije vladalo mišljenje da će tržište nekretnina pući, ali - to se ipak nije desilo. Štaviše, cene "divljaju". Međutim, u fokusu nisu samo prestonica Hrvatske, na čiji lošiji imidž su uticali i zemljotresi u proteklom periodu, ili Dalmacija/Istra, već i grad koji zvanično pripada Primorsko-goranskoj županiji, a to je Rijeka.

Rijeka Rijeka / Foto: Pixabay

Branko Papeš je objasnio da je "ranije u Hrvatskoj bilo važnije koji auto voziš, a sada je bitnije u kakvom stanu živiš". Ukratko, otvorene su nove tržišne niše, gradovi koji nemaju "prenaduvane" cene kao Zagreb, ali opet nude pristojne uslove za život. Otuda Rijeka.

Razlog za rastuću kupovinu u našem komšiluku jesu otvorenost, blizina, pristupačnost ljudi, zatim cene, beneficije na račun EU. Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine u Hrvatskoj, posebno u Rijeci.

Najviše stanova prodaje se u delovima Krnjevo, Banderovo, Donja Vrežica, Zamet, Fužine, a cene variraju zavisno od toga da li nekretnina pripada "gold" kategoriji, na kojoj je tačno lokaciji, koje veličine, na kom spratu. U Krnjevu se trenutno prodaje stan od 60-ak kvadrata za čak 125.000 evra.

Trebinje

Za ovaj hercegovački grad kažu da je najosunčaniji na Balkanu, jer ima oko 260 lepih, toplih dana u godini. Samo 27 kilometara deli ga od Dubrovnika, pa je time dodatno ojačao svoju reputaciju. Stranci koji posete hrvatski grad, rado svrate i u Trebinje - dovoljno da uživaju u prirodnim lepotama i "napune kasu" grada.

Trebinje Trebinje / Foto: Pixabay

Kako smo pisali i početkom juna, u odnosu na kriznu 2020. kada je, doduše, takođe cvetala novogradnja i kupovina nekretnina, 2021. je čak premašila očekivanja, sa rastom cena stambenih kvadrata za 10 do 20 odsto.

Kvadrat u novogradnji u Trebinju nadomak je cifre od 3.000 konvertibilnih maraka, ili 1.500 evra. Lokalci kažu da je ovaj iznos basnoslovan, ali da strancima ne predstavlja problem. Štaviše, poređenja radi, prosečna cena kvadrata u obližnjem Dubrovniku je oko ili iznad 2.000 evra.

Doduše, u tom gradu ćete naići i na stan od 90 kvadrata koji se prodaje za čak 430.000 evra, što znači da je cena po m2 malo manja od 5.000 evra. Takođe, oglašen je stan od 60 kvadrata po ceni od skoro 150.000 evra. S druge strane, stranci i lokalci mogu da kupe maltene dve ili tri prosečne nekretnine za jednu u Dubrovniku, a blizina ova dva mesta je prilično zanemarljiva.

Legrad

Ovo mesto je malo kome poznato, čak i u Hrvatskoj, ali ga ne bi trebalo potceniti. Naime, upravo tu se već duže vreme prodaju one čuvene napuštene kuće za jednu kunu ili 13 centi, po uzoru na italijanske kuće za evro.

Kuca Legrad Legrad, Hrvatska / Foto: Printskrin: Google Maps, Pixabay

Depopulacija ruralnih područja je fenomen koji pogađa mnoge evropske države, posebno na Mediteranu, a ovo mestašce sa severa Hrvatske, gotovo na granici sa Mađarskom, našlo je način da privuče nove stanovnike. Gotovo čitav vek, nekada gusto naseljeni Legrad gubi ljude, te je gradonačelnik rekao "pretvorili smo se u pogranično mesto sa malo saobraćaja prema drugim mestima".

Pre oko mesec i po dana, u novom pokušaju prodaje kuća za 1 kunu, Legrad je ponudio 19 praznih kuća i napuštenih gradilšta, i do tada je prodao 17 nekretnina. U ponudi su i polu-srušene kuće, od kojih neke nemaju prozore i vrata, a zidove je prekrila plesan.

Opština je tada najavila da će platiti 25.000 kuna za sve neophodne adaptacije, a novim stanovnicima koji žele da kupe privatne kuće - grad treba da pomogne sa 20 odsto kupoprodajne cene ili do 35.000 kuna.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. avgust 2021 | 21:13

    Neka nasi naprave kod 13.maja auto stazu za svetske auto trke formule i bicemo broj jedan destinacija u ovom delu evrope

  • Zeljko ex-SAJ

    3. avgust 2021 | 22:58

    To je radi trebinjskog aerodroma..

  • Jole

    4. avgust 2021 | 01:18

    Kakav Zagreb, samo Beograd..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>