• 8

Opet eksplodirala prodaja garaža, Beograđani uzimali najviše kredita za stanove: Većina ipak u kešu

Tokom jula 2021. godine na teritoriji Republike Srbije prometovano je ukupno 14.228 nepokretnosti

  • 8
Panorama Beograda Foto: Marko Jovanović

Prosečna cena novogradnje u oglasima, u Beogradu, iznosi 2.921 evra po kvadratnom metru, iako se u proseku kvadrat u prestonici proda za 2.626 evra. Najskuplji kvadrat stambenog prostora u drugom kvartalu ove godine kupljen je u kompleksu "Beograda na vodi" po ceni od 9.721 evra, navodi Republički geodetski zavod u izveštaju sa tržišta nepokretnosti za drugi kvartal 2021.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u drugom kvartalu 2021. iznosio je blizu 1,6 milijardi evra, što dva puta više u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Promet stambenih objekata na nivou države u drugom kvartalu 2021. bio je veći za 82 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. A sada su izašli i podaci za jul. 

Po podacima Republičkog geodetskog zavoda došlo je do znatnog rasta broja prodatih nekretnina na teritoriji Srbije. U odnosu na prošlu godinu, beleži se rast od čak 22 procenta.

Ono što je interesantno je da se većina transakcija izvršava u kešu, a po broju takvih transakcija prednjači Beograd.

Tokom jula 2021. godine u Republici Srbiji je zaključeno čak 12.992 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, što predstavlja povećanje od 6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, saopštio je Republički geodetski zavod.

Ako poredimo broj ugovora sa brojem zaključenih ugovora od jula prošle godine, tek tada dobijamo pravu sliku - u poređenju sa julom 2019. godine povećanje iznosi 22,3 odsto.

Vrste nepokretnosti u prometu

Tokom jula 2021. godine na teritoriji Republike Srbije prometovano je ukupno 14.228 nepokretnosti, od čega 5.035 prometa zemljišta, 3.579 prometa objekata i 5.614 prometa posebnih delova objekata.

Na grafikonima se može jasno videti rast prodaje. Rast se zapaža u prodaji kao zemljišta, tako i objekata i pomoćnih objekata.

Izveštaj sa tržišta nepokretnosti Printskrin: rgz.gov.rs

Ono što je zanimljivo je da je dominantan način plaćanja nepokretnosti u julu 2021. godine bio je gotovinski – u 85 odsto realizovanih prometa. Količina novca, prisutna na tržištu u julu 2021. godine iznosila je 503,9 miliona evra.

Po podacima Geodetskog zavoda, posebni delovi objekata se češće plaćaju iz kredita od ostalih vrsta nepokretnosti, što je u julu iznosilo 31 odsto od ukupnog broja prometovanih posebnih delova objekata. Sa druge strane, zemljište se u 99 odsto prometa plaćalo gotovinom.

Novac od kredita naši građani su koristili da plaćaju stanove. U Srbiji je u julu 2021. godine 34 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima. Po regionima, najviše su se iz kreditnih sredstava plaćali stanovi u Beogradu – 39 odsto.

Na drugom mestu je Vojvodina – 38 odsto zatim Južna i istočna Srbija sa 25 odsto, a najmanji udeo kreditnog finansiranja stanova bio je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji - 24 odsto.

Tokom jula 2021. godine ostvareno je 9.149 pregleda javno dostupnih podataka iz Registra cena nepokretnosti.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    11. avgust 2021 | 16:38

    Неће овде никада да се тражи порекло новца. Кеш за гајбу, па и зидови су научили ко већином тако купује некретнине. Сјаши Ку..а да узјаше Мурта...

  • DARKO 100%

    11. avgust 2021 | 16:32

    Bolje da su Beogradjani kupovali negde vikendice jer odmor od gradskog mravinjaka i betonske vreve u vikendicama i prirodi nema cenu,jer tu ce uvek naci mir,zdravlje ,relax i regenerisati duh i telo

  • CH

    11. avgust 2021 | 18:50

    Kako je moguće da se kupuje u kešu?Da li iko proverava poreklo tog novca?Ne moguće je imati toliko keš,jedino ako nisi diler droge oružja ili se bavis nekim nezakonitim poslom.Da li postoji pravna država na teritoriji Srbije?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>