• 37

Sutra sastanak o povećanju minimalca: Država naginje ka tome da bude iznad 300 evra

Uslov za povećanje prosečne plate je podizanje minimalne cena rada, kazao je ministar

  • 37
Novac Traženje investitora! Na nekoj od brojih platformi za grupno finansiranja, pronađite veliki broj manjih investitora, ljudi koji su spremni da vam pomognu u ostvarivanju ideje. Foto: Shutterstock

- Naredne godine će minimalna cena rada sigurno biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o povećanju minimalca biće održan sutra u podne - najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

- Radi se o sastanku na tehničkom nivou, da se analiziraju svi preduslovi i parematri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za narednu godinu. Stav države je da sigurno idemo na povećanje minimalne cene rada na preko 35.000 dinara po prvi put u istoriji - rekao je ministar.

Podsetio je da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već preko 32.000 dinara, i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.

- Naravno, za nas je prioritet podizanje ekonomskog standarda građana Srbije, što znači da prosečna plata mora da raste, kao što i raste, a uslov za povećanje prosečne plate je podizanje minimalne cena rada - kazao je ministar i dodao:

"Tako da, kao i svake godine, očekujem teške pregovore, ali nadam se dobrim vestima za građane Srbije".

Ministar finansija je najavio da će naredni sastanak Socijalno-ekonomskog saveta biti održan naredne nedelje i da će na njemu učestvovati on i drugi predstavnici Vlade Srbije.

evro, novac Foto: Pixabay

Takođe, treba navesti da je prvi sastanak u pregovorima o minimalnoj ceni rada u Srbiji za sledeću godinu dogovoren za 23. avgust. 

To je sinoć izjavio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S), Zoran Mihajlović, i naveo da bi, što se S S S S tiče, minimalac u Srbiji trebalo da iznosi oko 39.000 dinara.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goksi

    16. avgust 2021 | 14:19

    Da minimalac je bio duplo manji, ali prost primer tada je gorivo kostalo 70 dinara, a sada 170 i vise...

  • A

    16. avgust 2021 | 14:25

    Koliko ste podigli cene na sve? A plata raste smesno. .

  • Map

    16. avgust 2021 | 14:44

    Ko god i kji god poslodavac nije u stanju isplatiti radnika makar 10% iznad minimalca automatski stecaj i momentalno zatvaranje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>