• 0

Zakerberg upravlja glavnim mrežama: "Treba ih razbiti i naterati na prodaju Instagrama i WhatsApp-a"

U žalbi se pozivaju na mejl osnivača Fejsbuka iz 2008, u kojem stoji: "Bolje kupiti, nego takmičiti se"

  • 0
instagram

Foto: Freepik

Federalna trgovinska komisija Sjedinjenih Država (US Federal Trade Commission) ponovo je podnela tužbu protiv Fejsbuka, tvrdeći da bi kompaniju trebalo "razbiti" i prisiliti na prodaju Instagrama i WhatsApp-a.

Revidirana žalba tvrdi da Fejsbuk ima monopol nad društvenim mrežama u SAD i kako time nastoji da oteža situaciju rivalskim kompanijama.

Žalba je delimično redigovana, a u podnesku FTC ​-a se traži da bude zapečaćena na 10 dana. Novi slučaj dolazi usred sve veće kontrole veličine i moći Zakerbergovog carstva i načina na koji je ono kupovalo konkurente, u skladu sa tim kako su rasli, piše The Independent.

U žalbi se pozivaju na mejl Marka Zakerberga iz 2008, u kojem stoji: "Bolje kupiti, nego takmičiti se".

Advokati Federalne komisije kažu kako je Fejsbuk postupio u skladu sa tom strategijom, prateći svoje rivale i kupujući ih onda kada postanu dovoljno veliki da budu pretnje.

Te kupovine su, kao što je poznato, uključivale Instagram i WhatsApp, platforme koje danas čine veliki deo Fejsbuka. Zakerberg je bio aktivan u nastojanju da integriše te tri aplikacije, u ime "jednostavnosti upotrebe" - iako su kritičari istakli da bi takav tehnološki razvoj otežao regulatorima "razbijanje tri aplikacije".

Kompanija se optužuje na osnovu "upravljanja monopolom za usluge ličnih društvenih mreža" u SAD, jer kontroliše i Fejsbuk i Instagram. Napominje se i da mu je najbliži konkurent Snapchat, ali da ta aplikacija ima daleko manje korisnika od Fejsbukovih aplikacija za društveno umrežavanje.

Navodi se i da bi Fejsbuk ubuduće trebalo da traži odobrenje ako želi da sklapa slične poslove.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>