• 1

Ruska ekonomija se gotovo vratila na nivo pre korone: Putin zadovoljan, ali ga brine inflacija

Od januara do kraja jula tekuće godine, ruska inflacija je porasla za 4,6 odsto

  • 1
Vladimir Putin

Foto: Tanjug/AP

Ruska ekonomija se približila nivou na kojem je bila pre pandemije kovid-19, izjavio je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima stranke Jedinstvena Rusija.

„Ruska ekonomija se, uz par izuzetaka na koje stručnjaci treba da obrate pažnju, generalno vratila na nivo pre krize“, rekao je Putin na događaju održanom u nedelju.

Šef ruske države je, međutim, primetio da inflacija u zemlji trenutno iznosi 6,5 posto, što premašuje ciljani nivo od 4 procenta, ali je dodao da nadležne vlasti preduzimaju „adekvatne“ mere za vraćanje inflacije u predviđene okvire.

„Vlada i centralna banka preduzimaju sve potrebne korake za smanjenje inffatornih parametara. Dat im je zadatak da vrate kretanje inflacije u okvir koji bi odgovarao nivou i planovima razvoja naše ekonomije i socijalne sfere“, rekao je Putin.

Takođe je izrazio uverenje da je borba protiv pandemije najbolji način da se ekonomija zemlje vrati na pretkrizni nivo, što se može postići vakcinacijom.

„Naravno, takozvana zatvaranja, odnosno obustave aktivnosti preduzeća, nanela su veliku štetu ekonomiji i stvarnim prihodima građana. S tim u vezi, moramo učiniti sve da prevaziđemo pandemiju. A, najbolji alat u ovoj borbi je vakcinacija”, naglasio je on.

Putin je rekao da će aktuelni program vakcinacije biti nastavljen i da će se njegovi efekti "odraziti na ekonomiju, na realnu proizvodnju, na radna mesta, na poslovanje preduzeća i na prihode građana".

„Na kraju krajeva, prihodi zavise od efikasnosti ekonomije, od njenog obnavljanja, modernizacije, od sprovođenja onih planova koji su zacrtani i koji će se sprovoditi u bliskoj budućnosti, kao i srednjoročno i dugoročno“, zaključio je ruski predsednik.

Ranije ovog meseca, rusko Ministarstvo ekonomije je procenilo inflaciju za ovu godinu na 5 procenata, dok je Ministarstvo finansija saopštilo da bi ona mogla da nadmaši ta očekivanja. Centralna banka je takođe nedavno prognozirala da će rast potrošačkih cena do kraja 2021. godine dostići čak 6,2 posto.

Od januara do kraja jula tekuće godine, ruska inflacija je porasla za 4,6 odsto, a prošle godine je iznosila 4,9 procenata, prema ruskoj statističkoj agenciji Rostat.

Video: Putin naizgled bahat, a Bajden na oko uplašen: Analiza govora tela kaže nešto sasvim drugo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija gromovnik

    23. avgust 2021 | 15:06

    Pa to je dobro i njemačka ekonomija putuje na nivo iz četrdeset pete ha ha ha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>