• 1

Korona dodatno produbila jaz: Žene mnogo češće od muškaraca rade naplaćene poslove

U kontekstu šire definicije stope nezaposlenosti, ona je kod žena u ovoj zemlji bila 8,1 odsto viša nego kod muškaraca, u drugom kvartalu 2021

  • 1
Čišćenje, kuhinja

Foto: Shutterstock

Kako smo pisali prošlog leta, kućni poslovi koje obavlja prosečna žena u Srbiji vrede platu od 546 evraIpak, to nije plata koju i dobiju, bilo ovde ili u svetu.

Generalno, jaz u zaradama između muškaraca i žena sve je dublji, pri čemu je kriza izazvana pandemijom dodatno produbila razlike među polovima.

Takođe, Stats SA (Statistics South Africa) izveštava da mnogo više žena radi neplaćene poslove, nego što je to slučaj s muškarcima. I stopa nezaposlenosti je viša kod žena - u drugom kvartalu tekuće godine iznosila je 36,8 odsto, u poređenju sa 32,4 procenta koji se odnose na jači pol.

Dalje se navodi kako su muškarci češće plaćeni za zadatke koje obavljaju nego žene, nevezano za rasu.

Istraživanje je pokazalo i da je između prvog i drugog tromesečja 2021, zvanična stopa nezaposlenosti u toj zemlji porasla za 1,8% na rekordnih 34,4 procenta. Ako se gleda šira definicija, odnosno ljudi koji mogu da rade, ali ne žele - onda cifra dostiže 44 odsto.

Ali, ova slika je još sumornija za žene u odnosu na muškarce.

Stats SA ističe da je stopa nezaposlenosti među Afrikankama iznosila 41 odsto u posmatranom periodu, u poređenju sa samo 8,2 odsto kada se govori o belkinjama. Kod ženama iz Indije i Azije - iznosila je 22,4 odsto, a kod meleskinja, 29,9 odsto.

U kontekstu šire definicije stope nezaposlenosti, ona je kod žena bila 8,1 odsto viša nego kod muškaraca, u drugom kvartalu 2021. Osim toga, drugo važno pitanje je šta te žene rade i kada dobiju priliku?

To su često poslovi u polju. U proteklom kvartalu, pritom, građevinarstvo i poljoprivreda su neznatno doprineli otvaranju novih radnih mesta. Rad u polju je sezonski, kada je žetva, navodi se.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>