• 0

Sladoled i avokado danas stižu u svemir: Kako izgleda novi Maskov eksperiment?

Organizacija The Girl Scouts šalje i mrave, račiće i biljke kao deo eksperimenta, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu uzgajaju seme cveta "mišje uho", koji se koristi u istraživanjima vezanim za genetiku

  • 0
sladoled i avokado

Foto: Freepik

Pošiljka sa mravima, avokadom i robotskom rukom u veličini ljudske - kompanije SpaceX - krenula je juče prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Isporuka - koja bi na tu lokaciju trebalo da stigne danas - jeste 23. po redu, kada je reč o ovoj kompaniji Ilona Maska, u dogovoru sa NASA, a za nešto manje od jedne decenije.

Reciklirana raketa Falkon (Falcon) eksplodirala je u nedelju, pred zoru, iz NASA svemirskog centra Kenedi. Inače, nedavno je otkriveno i kako izgleda najnovija svemirska platforma "A Shortfall of Gravitas".

Dragon raketa nosi više od 2.170 kg, a među robom je i sveža hrana, recimo limun, avokado, pa čak i sladoledi, za sedam astronauta.

Organizacija The Girl Scouts šalje i mrave, račiće i biljke kao deo eksperimenta, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu uzgajaju seme cveta "mišje uho", koji se koristi u istraživanjima vezanim za genetiku.

Uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala takođe će biti podvrgnuti bestežinskom stanju. Eksperimentalna robotska ruka, jedne japanske kompanije, u međuvremenu će pokušati da spaja predmete i da obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti.

Prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice. Budući modeli robota, kompanije Gitai Inc, odleteće u vakuum svemira kako bi se bavili satelitskim i drugim poslovima popravki, rekao je glavni tehnološki direktor Tojotaka Kozuki. Neki eksperimenti SpaceX-a su morali biti odloženi zbog kovida-19.

Video: Bezos leteo u svemir: Jedan od najbogatijih ljudi otvorio vrata za komercijalne letove u kosmos

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>