• 0

Ekonomije Evrope napreduju, ali svetski BDP zavisi od Azije: Tamo je sad opet posustao zamajac rasta

Japan, Južna Koreja i Tajvan takođe su u avgustu zabeležili sporiji rast proizvodnje

  • 0
logistika

Foto: Pixabay

Proizvodna aktivnost u Aziji izgubila je zamajac u avgustu, jer je ponovni rast slučajeva kovida-19 poremetio lance snabdevanja u celom regionu.

To izaziva bojazan da će "posrtanje" proizvodnje dodatno pojačati ekonomske probleme, izazvane padom potrošnje. Jugoistočna Azija, koja je zbog niskih troškova proizvodni centar mnogih globalnih kompanija, posebno je pogođena padom fabričke aktivnosti u Vijetnamu, Indoneziji i Maleziji.

- Ako se stroge karantinske mere nastave, jugoistočnoj Aziji će možda biti teško da ostane globalno proizvodno središte - kaže Makoto Saito, ekonomista na Institutu NLI za ekonomska istraživanja, a piše Rojters, pozivajući se na različita istraživanja objavljena danas.

Za globalnu ekonomiju je naročito zabrinjavajući znak činjenica da je i kineska fabrička aktivnost pala u avgustu, prvi put u skoro godinu i po dana, usled mera protiv širenja kovida-19, uskih grla u lancima snabdevanja i visokih cena sirovina koje pritiskaju proizvodnju.

Japan, Južna Koreja i Tajvan, azijske izvozne perjanice, takođe su u avgustu zabeležili sporiji rast proizvodnje, što znači da bi nestašica čipova i zatvaranje fabrika u tim zemljama mogli da odlože održivi oporavak regiona od prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom.

Kineski indeks menadžera nabavki (PMI) u privatnom sektoru, koji zajednički izračunavaju analitičke firme Kajsin/Markit, pao je na 49,2 poena u avgustu sa 50,3 boda u julu, spustivši se ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada.

Ovaj rezultat je znatno slabiji od čekivanja tržišta i podvlači krhku prirodu kineskog oporavka, koji je ranije podipirao globalnu ekonomiju da krene napred, posle kraha izazvanog pandemijom.

Ciglana, cigle, proizvodnja fabrika, radnik mašna

Foto-ilustracija: Shutterstock.com

Privatno istraživanje Kajsin/Markita objavljeno je danas, nakon što je u utorak Kina predstavila državne podatke o PMI koji, takođe, pokazuju da je indeks pao u avgustu, ali da je ostao iznad 50 poena. Japanski PMI oslabio je na 52,7 bodova sa 53 poena u julu, a nove izvozne narudžbine su zabeležile prvo smanjenje od januara.

Indeks u Južnoj Koreji takođe je potonuo na 51,2 boda u avgustu sa julskog nivoa od 53 poena. I proizvodnu aktivnost u Vijetnamu i Maleziji pogađaju mere zatvaranja i rastući broj infekcija, te pojedine fabrike ne rade.

Oporavak azijskih ekonomija u usponu, koje su svojevremeno smatrane pokretačem globalnog rasta, zaostaje za razvijenim državama, jer su i dalje pod pritiskom pandemije i sporog sprovođenja vakcinacija. Nasuprot slabljenju u Aziji, potpuno je drugačija situacija u Evropi.

Tu se uglavnom očekuje nastavak ubrzanja rasta proizvodnih aktivnosti, budući da se ekonomije na Starom kontinentu ponovo otvaraju zahvaljujući visokim stopama vakcinacija, navodi britanska agencija.

Video: Ciprijani: Uvek je dobro širiti se na mesta koja volite

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>