• 1
 ≫ 

Amazon otvara kancelariju u našem komšiluku: Ne traže programere, već stručnjake za ova radna mesta

 ≫ 

Uslovi koje Amazon postavlja su fakultetska diploma i sedam godina iskustva u branši

  • 1
skladište, robot Foto: Freepik

Američka kompanija za e-trgovinu, Amazon, saopštila je da otvara 55.000 novih radnih mesta širom sveta, i to u sektorima administracije, robotike, istraživanja i inženjeringa.

Takođe, kako je preneo Jutarnji, div je krenuo i sa otvaranjem kancelarije u Zagrebu. Kako se navodi, za početak traže 15 radnika, a nezvanično se u branši pominje da bi konačna brojka mogla da iznosi - 50.

Prvo je, piše dalje, Amazon u februaru u Zagrebu zakupio servere za "caching", odnosno hrvatsku prestonicu direktno povezao na svoju klaud infrastrukturu. Tada je naveo da klijentima, poput Netfliksa, može ponuditi 14 posto brži prenos podataka do korisnika. U drugom koraku sada u Zagrebu, e-trgovac razvija tim koji bi se bavio dizajniranjem i realizacijom velikih kloud projekata na globalnom nivou.

U skladu sa tim, među 15 oglašenih pozicija u Zagrebu, Amazon ne traži ni programere ni specijaliste za e-trgovinu već niz stručnjaka za projektovanje i održavanje klaud infrastrukture. Na spisku su tehničari, električari i drugi stručnjaci za izradu i održavanje infrastrukture na kojoj počiva današnji internet.

Uslovi koje Amazon postavlja su fakultetska diploma i sedam godina iskustva u branši.

Još 2019. se govorilo o dolasku ovog diva u Hrvatsku, naime, kako se tada pisalo - predstavnici Amazona posetili su tu zemlju i obišli novi logistički centar u Velikoj Gorici. Negde pred kraj 2020, kada je već postalo jasno da je ova ideja sve bliže realizaciji, Telegraf Biznis je takođe pisao o tome šta se krije iza vesti o dolasku Amazona u region.

Logično bi bilo da približavanje distribucije krajnjem kupcu i podrška Amazona direktnim prisustvom donese pogodnosti za krajnje kupce, olakša uslove, moguće i smanji troškove dostave - rečeno je za naš portal.

Samo u SAD biće otvoreno čak 40.000 radnih pozicija, u Velikoj Britaniji - 2.500, dok će ostatak radnih mesta uglavnom biti u Indiji, Nemačkoj i Japanu, prenosi BBC.

Amazon logo Foto: Shutterstock

Glavni izvršni direktor Endi Džesi, koji je na toj poziciji 5. jula ove godine zamenio Džefa Bezosa, rekao je da "Amazon mora da povećava radnu snagu, kako bi išao u korak sa širenjem delatnosti maloprodaje, računarstva u oblaku (klaud) i oglašavanja".

Veliki broj pozicija će, navodi BBC, verovatno biti namenjen novom kompanijskom programu lansiranja satelita (Kuper Projekat) s ciljem širenja pristupa širokopojasnoj mreži. Amazon je ove godine već zaposlio 10.000 ljudi u Velikoj Britaniji, čime je njegova radna snaga u toj zemlji dostigla 55.000.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ❓❗

    2. septembar 2021 | 16:57

    Gde to postoji fakultet za električaare i tehničare?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>