• 15

Deluju kao zemlje iz snova, obećavaju bolje sutra: A koliko zapravo košta život "tamo negde"?

Cene robe i usluga široke potrošnje u šest posmatranih zemalja, koje uključuju Švajcarsku, Austriju, Portugal, Maltu, Kipar i Grčku, uglavnom su na nivou proseka Evropske unije

  • 15
Švajcarska, Austrija, Portugal, Malta, Kipar i Grčka Foto: Pixabay, Wikimedia/ChrisSavid

Životni troškovi u većini evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe u zamenu za državljanstvo je na nivou proseka Evropske unije, a u nekima je čak i za trećinu jeftiniji. Izuzetak je Švajcarska, u kojoj ulagač koji tamo želi i da se nastani, mora da ima dovoljno dubok džep za jako skup svakodnevni život, znatno iznad prosečnog evropskog standarda.

Kada investitori biraju državu u kojoj žele da za svoja ulaganja dobiju državljanstvo i da mogu u njoj i da žive, pored uslova za pribavljanje pasoša interesuju ih i životni troškovi. Eurostat je objavio podatke o indeksu potrošačkih cena u šest evropskih zemalja koje nude posebne investicione programe za dobijanje državljanstva.

Podaci analiziraju troškove u deset kategorija: za hranu, alkohol i duvan, odeću i obuću, stanovanje, nameštaj, troškove ličnog i javnog prevoza, telefonskih, internet i poštanskih usluga, troškove zabave i posete kulturnim ustanovama i događajima, te cene hrane i pića u restoranima.

Cene robe i usluga široke potrošnje u šest posmatranih zemalja, koje uključuju Švajcarsku, Austriju, Portugal, Maltu, Kipar i Grčku, uglavnom su na nivou proseka Evropske unije, a u većini pomenutih država i za 10 do 30 odsto niže od evropskog proseka, prenosi Biznis i Finansije.

Švajcarska predvodi po skupoći

Izuzetak je Švajcarska, gde su potrošačke cene čak u sedam pobrojanih kategorija više od proseka u Evropskoj uniji, izuzev kad je reč o kupovini nameštaja, troškova ličnog prevoza i komunikacija.

S druge strane, ishrana po restoranima je najjeftinija u Portugalu, ali su zato cene ličnog prevoza najviše među posmatranim zemljama. U Grčkoj su cene za javni prevoz najniže, kao i troškovi za zabavu u kulturna događanja. U Grčkoj su, međutim najskuplje telefonske, internet i poštanske usluge, dok su one najjeftinije u Austriji.

Malta ima najniže cene iznajmljivanja stanova, komunalija i održavanja kuće, a na Kipru je najjeftinije servisiranje privatnih vozila i motora.

Uslovi za boravišne dozvole

Oni koji žele švajcarski pasoš uprkos jako skupom svakodnevnom životu, mogu da dobiju boravišnu dozvolu bez prava na rad, ukoliko sklope ugovor sa lokalnom administracijom u nekom od švajcarskih kantona i plaćaju paušalni porez u iznosu od 450.000 švajcarskih franaka.

Minimalne investicije za dobijanje državljanstva u Portugalu i Grčkoj iznose 250.000 evra, za ulaganje u nekretnine, akcije lokalnih kompanija, nauku ili kulturno nasleđe. Na Kipru je neophodno ulaganje od najmanje 300.000 evra, s tim što taj novac investitor može da uloži u kupovinu nekretnina, u akcije tamošnjih kompanija ili u investicione fondove.

Boravišna dozvola u Austriji se izdaje prema posebnom sistemu kvota, dok je Malta specifična po tome da pored standardnih mogućnosti za ulaganja, uslov je i da investitor u zamenu za državljanstvo svojim novcem podrži neku od tamošnjih nevladinih organizacija, sa minimalnim iznosom od 10.000 evra.

Video: Američki lanac brze hrane KFC pruža VIP ugođaj svojim obožavaocima u londonskom hotelu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    2. septembar 2021 | 19:28

    Ma ovde do jaja

  • Da vam kazem...

    2. septembar 2021 | 19:20

    Kosta zivota. Zivis za dve nedelje da odes kuci na selo i da dusu odmoris.

  • Sibin

    2. septembar 2021 | 19:53

    Niste napisali ono osnovno a to je, plata u Švajcarskoj!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>