• 1

Agentima dodeljeno prvih 150 ID kartica: "Tako će korisnici znati kome poveravaju svoje nekretnine"

Posrednik u zakupu i prometu nekretnina mora da ispuni sve zakonske obaveze, ali i da pristupi Etičkom kodeksu koji je usvojila Skupština PKS

  • 1
agent, nekretnine Foto: Freepik

Prvih 150 identifikacionih (ID) kartica koje će povećati zaštitu i obezbediti sigurnost svih učesnika na tržištu nepokretnosti - dodeljeno je danas posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije (PKS).

Projekat je realizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Grupacijom posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, koja je ovim povodom organizovala svečano uručenje ID kartica u Beogradu i najavila bolje poslovanje ovog privrednog sektora na tržištu.

- Na inicijativu Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti, PKS je kreirala novu uslugu ID kartica za posrednike u prometu nepokretnosti i danas je dodeljeno prvih 150 kartica, koje su garant da je kvalitet usluga koje se nude na najvišem mogućem nivou - rekao je sekretar Udruženja za trgovinu PKS, Žarko Malinović.

Posrednik u zakupu i prometu nekretnina mora da, kaže Malinović, ispuni sve zakonske obaveze, ali i da pristupi Etičkom kodeksu koji je usvojila Skupština PKS, kako bi podigao svoju obavezu i odgovornost ka korisnicima usluga i stekao uslov za identifikaciju u ovoj delatnosti.

Malinović objašnjava da kartica, pored fotografije, ima i QR kod putem koga korisnik u svakom trenutku skeniranjem, može da priđe bazi sa informacijama o svakom pojedinačnom agentu i proveri kada je stekao licencu, koliko dugo je u bazi podataka i za koju agenciju radi, kako bi bio siguran da je svoju nekretninu poverio nekome ko kvalitetno obavlja svoj posao.

- Svakodnevno stižu dodatni zahtevi i očekujemo da ćemo na tržištu uskoro imati prvih 1.000 kartica; posrednici koji danas preuzmu kartice moći će odmah da se pojave na tržištu, a korisnici će moći da ih identifikuju i uvere se da ponuđači usluga ispunjavaju sve zakonske uslove i one koje propisuje etički kodeks - rekao je Malinović i dodao "da je ovo akt samoregulacije, te da svi koji se bave prometom i zakupom nepokretnosti u PKS moraju da unaprede kvalitet usluga i potvrde se na tržištu".

agent za nekretnine Foto: Freepik

- Procedura za dobijanje kartice je jednostavna, ali sa druge strane i zahtevna u smislu obaveza koje proizvodi. Naime, identifikovanje putem kartice nalaže da se ne postupa samo po zakonskim regulativama, već i po normama struke koje su članovi Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti utvrdili sa PKS - kaže.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, Nenad Ðorđević, izjavio je da je Poslovni kodeks posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti donet 2012. godine, a da ga je 2019. usvojila Skupština PKS.

Ðorđević je istakao da je kodeks donet po ugledu na napredne zemlje širom sveta.

Video: E-građanin će moći sve da završi mobilnim telefonom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KS

    3. septembar 2021 | 17:43

    Potrebna je mnoooogo veca sigurnost za zakupodavce nekretnina. Agencija nas poveze, uzme pare i ode. Meni agencija (izdajem stan) trazi original uknjizbu (a to ima na javnom pristupu online), traze mi sve podatke (do babe i dede). Pitam sta mi nudi od podataka o zakupcu, kaznu povezacemo vas. Zasto agencija ne bi trazila od zakupca izvestaj kreditnog biroa (to se trazi u Nemackoj, gde sam radila 22 god), zasto ne bi trazila od zakupca iz drugih gradova njihovu uknjizbu ili ko je uknjizen na njihovoj adresi prebivalista. Moj poslednji zakupac je imao laznu adresu (nekog ranijeg stana gde je ziveo), dao je depozit, ali ostao mi je duzan cetiri kirije, 35000 din za struju, tri infostana, 27000 nije platio SBB, a oni potrazuju pare od mene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>