• 0

Firme vape za radnicima, a ipak drastičan pad otvorenih radnih mesta. Šta se dešava?

Predsednik Džo Bajden rekao je da je razočaran, ali je odbranio svoj rekord u ekonomiji, rekavši da konstantno raste

  • 0
Traženje posla otkaz posao biznis

Foto: Shutterstock

Američka ekonomija je u avgustu dodala manje radnih mesta nego što se očekivalo, a zaposlenost je porasla za 235.000. Ta brojka je znatno niža u odnosu na 1,05 miliona radnih mesta stvorenih u julu.

Razlog? Strah od delta soja i njegovih posledica po ekonomiju svetske velesile.

Uprkos razočaravajućim nivoima zapošljavanja, stopa nezaposlenosti pala je na 5,2% u avgustu sa 5,4% u julu. Ekonomisti kažu da je sve više kovid-19 infekcija u zemlji, usled delte koja hara, pogodilo potrošnju vezanu za putovanja, turizam i ugostiteljstvo.

Takođe napominju da su podaci Ministarstva rada prikupljeni u drugoj sedmici avgusta, tako da ne odražavaju uticaje uragana Ida i Henri, iz druge polovine meseca, piše BBC.

Predsednik Džo Bajden rekao je da je razočaran, ali je odbranio svoj rekord u ekonomiji, rekavši da konstantno raste. "Ukupno otvaranje novih radnih mesta u prvih sedam meseci moje administracije gotovo je dvostruko".

Federalne rezerve će možda morati da preispitaju svoj plan za početak povlačenja podsticaja za američku ekonomiju ove godine.

Pritom, treba pomenuti da poslodavci u SAD imaju problem da pronađu radnike. Nedavno smo pisali o tome da restoran sa franšizom Meka, zbog pojačanog manjka, sada zapošljava i radnike uzrasta od 14 i 15 godina.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>