• 11

Šta su Nemci radili u Srbiji pre nego što je došla Merkel? Jedna industrija je bez premca

Više od 2 mlrd EUR nemačkih investicija u svim oblastima u poslednjih šest godina. Prednjači automobilska industrija koja, danas otvara i centre za istraživanje i razvoj i nove pogone sa visokotehnološkim rešenjima

  • 11
nemačka srbija zastava Foto: Daniren / Alamy / Alamy / Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže danas u zvaničnu posetu Srbiji. Tokom njenog boravka, između ostalog, biće razgovora i o investicijama, ali i poslovnom ambijentu, radnoj snazi.

Nemačka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije. Ako pogledamo šire, tamošnje kompanije fokusirane su inače na Istočnu Evropu, to jest Zapadni Balkan i često biraju Srbiju.

One uglavnom traže blizinu domaćem tržištu kako bi osigurale logistiku opredeljuju za Srbiju jer su sa njom decenijama ekonomski povezane, poznaju se, imaju sličan mentalitet, a više puta je isticano da mnogi građani govore nemački i gotovo svi znaju engleski.

Prema podacima nemačko-srpske privredne komore, investicije nemačkih preduzeća u prethodih 20 godina iznosile su 3,5 milijarde evra. Komora ima više od 350 firmi pojedinačnih članica, kako nemačkih, tako i srpskih. Tih 350 firmi trenutno u Srbiji zapošljavaju više od 70.000 ljudi.

Najvažnije privredne grane u koje su Nemci investirali su automobilska industrija, to jest auto-delovi.

Radi se delimično o radno-intenzivnoj proizvodnji, ali i tehnološko inovativnim poslovima.

Što se potencijala za investicije tiče, na osnovu tradicije Srbije, interesantna im je elektrotehnika, kao i tekstilna industrija.

Takođe, potencijal za investicije pruža i poljoprivreda.

Ambasador nemačke u Srbiji Tomas Šib, rekao je ranije za naš portal da nemačke kompanije poslednjih godina sve više cene Srbiju kao mesto za investicije koje je u neposrednoj blizini, koje ima razvijenu infrastrukturu i kvalifikovanu radnu snagu.

- U Srbiji je poslovna klima za nemačke investitore povoljna, a odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji - naveo je on u intervjuu.

- Veoma raduje i činjenica da nemačke kompanije otvaraju ovde svoje razvojne i istraživačke centre, skraćeno R & D. Naravno da postoje i izazovi na kojima treba raditi. U to spada obuka stručne radne snage. Kompanije su to prepoznale. Postoji već čitav niz sporazuma o saradnji sa univerzitetima i tehničkim školama. Dualno obrazovanje se već izvesno vreme uspešno primenjuje, uskoro će biti uvedeno i dualno obrazovanje na nivou visokih škola, koje se u Nemačkoj uspešno praktikuje godinama.

Kompanije izazove vide i u ovim oblastima: poboljšanje vladavine prava, posebno borba protiv korupcije, transparentnost u pravosuđu i javnoj upravi. Rezultati najnovije ankete o uslovima poslovanja Nemačko-srpske privredne komore (AHK) pokazuju da bi napredak u sprovođenju reformi u gore navedenim oblastima dodatno doprineo privlačnosti Srbije kao investicione destinacije - rekao je tada on.

Članice Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbiji u poslednjoj anketi i imaju pozitivna očekivanja u vezi sa sopstvenim poslovanjem, a čak 90 odsto kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji.

Kao najveće rizike u razvoju svojih kompanija u narednih godinu dana privrednici ističu potražnju, ekonomski okvir i pravnu sigurnost, kao i deficit radne snage, pokazala je anketa.

U anketi, sprovedenoj 16. put, učestvovalo je 128 komanija članova AHK, većina iz prerađivačke industrije i iz oblasti usluga i trgovine, a rezultati su pokazali da je ocena ekonomske situacije u Srbiji za 2021. bolja u odnosu na prethodnih pet godina, uz izuzetak 2019. godine i perioda pre pandemije.

Kompanije su, kako je rečeno, zadovoljne produktivnošću i motivacijom zaposlenih, njihovim kavlifikacijama, akademskim obrazovanjem i dualnim obrazovanjem, a prvi put su se na spisku pozitivnih faktora našli poreski sistem i poreska uprava.

Video: Odnosi između Srbije i Nemačke nikad nisu bili bolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo i saborci

    13. septembar 2021 | 14:24

    Dolaze zbog jeftine radne snage.Posto radnika u Nemackoj ne mogu da plate 300-400 evra dodju ovde gde to mogu + dzabe zemljiste + prvih 6 meseci ne placaju porez na ostvarenu zaradu.Feudalizam ne odrzavaju gazde vec kmetovi.Dok bude kmetova bice i feudalizma.

  • Dzoni-1970-

    13. septembar 2021 | 14:36

    Ajde sad nam dajte koliku su nam stetu naneli u drugom svetskom ratu i u bombardovanju 99. godine, pa da se preracunamo sta su nam u stvari dali...

  • Miki

    13. septembar 2021 | 15:07

    Znamo sta su radili i sta i dalje rade, vekovni neprijatelji nase zemlje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>