• 1
 ≫ 

Sirevi zlata vredni: Odakle potiču i zašto ih prate visoke cene?

 ≫ 

Parmezan je jedan od najpopularnijih, ali ima ih još...

  • 1
pasta

Foto: Pixabay

Malo ko ne voli (dobru) hranu i uživanje u vrhunskim specijalitetima, ali to zadovoljstvo često košta - nekada čak papreno.

"Zlatne krofne", avokado tost od 3 miliona dolara ili pice koje vrede čitavo bogatstvo, samo su neki od takvih primera, a sir - kao bogata, hranljiva i raznovrsna namirnica - svakako zauzima posebno mesto.

Ovaj put analiziramo najluksuznije sireve na svetu, a pre tačno godinu dana već smo pisali tačno o jednom takvom siru, koji se pravi u Sremskoj Mitrovici. Dobija se od magarećeg mleka i proizvodi u pakovanjima od 50 grama, a košta čak 1.000 evra po kilogramu.

Ipak, tu nije kraj.

Lord of The Hundreds (1) spada među jeftinije kada govorimo o "luks sirevima", a pravi se u Engleskoj, u tradicionalnoj mlekari, i potiče od mleka ovce. Ima suv, orašast ukus, i pripada polutvrdim sirevima.

Originalni Parmigiano Reggiano (2) nije svaki parmezan koji nam tako deluje u radnji, bez obzira na deklaraciju. U ovom tekstu smo i razjasnili kako da razlikujemo pravi i zašto toliko košta.

Naziv "Parmigiano-Reggiano" dozvoljeno je koristiti samo za sir proizveden u provincijama Parma, Ređo Emilija, Modena, Bolonja i Mantova, i to pod nadzorom ovlašćenog tela za kontrolu i zaštitu kvaliteta i porekla.

Pravi se od kravljeg mleka, na severu Italije. Krave jedu određenu vrstu hrane, što rezultira specifičnim ukusom, a i sam proces sazrevanja sira je značajan: traje od 12 do 36 meseci.

Još jedan popularan i prefinjen sir je Winnimere (3), proizvod iz Vermonta, sa farme "Jasper Hill". Pravi se samo tokom zimskog perioda, što je delimično razlog njegove velike vrednosti i visoke cene. Ima slatki ukus i kremastu teksturu.

Rogue River Blue (4) je kremasti, plavi sir koji se pravi u Južnom Oregonu, samo na jesen. Topi se u ustima, čvrste je teksture, i voćnog, orašastog ukusa. Takođe, popular je sir Cacio Bufala (5), napravljen odpasterizovanog bivoljeg mleka. Potiče iz Italije, a reč je o belom, polutvrdom siru.

I Beaufort (5) sir zaslužuje svoje mesto na ovoj listi. Potiče iz Francuske, i zanimljiva je priča koja ga prati. Posle Drugog svetskog rata, kada je evropska ekonomija bila na najnižem nivou, ovaj sir je maltene iščezao.

Godine 1961. jedna mlekarska zadruga je ponovo pokrenula njegovu proizvodnju, a danas je ona čak deset puta veća nego što je bila pre rata.

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    19. septembar 2021 | 20:49

    Naj zdravije mleko i sir od koze, ona nejede svasta, bira lekovito bilje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>