• 4

Švedski gigant doneo radikalnu odluku: Kako će ubuduće izgledati unutrašnjost automobila?

Volvo, inače, do 2040. želi da ostvari potpuno cirkularno poslovanje

  • 4
Volvo XC60 D4 AWD

Foto: Luka Kulundžić/TopSpeed

Kompanija Volvo Cars je odlučila da zauzme više etički stav za dobrobit životinja, kada je reč o njihovim električnim automobilima. Naime, kreću s modelom C40 Recharge.

Plan je da svi novi potpuno električni modeli Volva, a do 2030. švedska kompanija želi da nudi samo takva vozila, budu bez "kožnih elemenata" u svojoj unutrašnjosti.

Da bi se to realizovalo, Volvo Cars aktivno radi na pronalaženju visokokvalitetnih i održivih izvora za mnoge materijale koji se trenutno koriste u široj automobilskoj industriji.

Do 2025. godine, nameravaju da uspostave sistem u kojem bi se 25% materijala u novim kolima sastojalo od recikliranog tekstila i tekstila na biološkoj osnovi.

Volvo, inače, do 2040. želi da ostvari potpuno cirkularno poslovanje, a takav stav imaju i mnoge druge kompanije, i to ne samo iz sveta automobila. Takođe, švedski div se zalaže za to da svi njegovi direktni dobavljači, uključujući dobavljače materijala, do 2025. godine pređu na korišćenje 100 posto obnovljive energije.

Osim toga, prelazak firme na enterijer "bez kože" (kožna sedišta itd) - podstaknut je zabrinutošću zbog negativnih uticaja stočarstva i krčenja šuma - na okolinu. Procena je da je stočarstvo odgovorno za oko 14% globalnih štetnih emisija, a većina dolazi iz uzgajanja goveda.

O tome smo i pisali nedavno, tačnije o novom trendu na farmama: postoji neobičan program za telad, kako bi se smanjilo zagađenje.

Umesto kože, Volvo će u svojim automobilima ponuditi druge opcije, poput tekstila od recikliranog materijala ili nastalog iz održivih šuma u Švedskoj i Finskoj, kao i pampura recikliranih iz vinske industrije.

Video: Odrekao se karijere kako bi gajio puževe: Iz Francuske se preselio u selo i sprema specijalitete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bavarac

    28. septembar 2021 | 17:53

    Svdski? 😂🤣😂🤣 Prodat je kinezima 😂😅😂 znaci od sad samo kopije sa losim materijalima i kvalitetom...

  • nibrS

    28. septembar 2021 | 17:25

    Švedski gigant u kineskom vlasništvu...

  • beast

    28. septembar 2021 | 16:10

    Bravoooo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>