• 27
 ≫ 

I vozači GSP-a dobili instrukcije: Ko će dobiti celu platu, a ko samo deo tokom bolovanja?

 ≫ 

Pojedina preduzeća motivišu radnike bonusima, ili primenjuju preporuku o iznosu zarade tokom bolovanja

  • 27
GSP bolovanje korona kovid obaveštenje Foto: Mateja Beljan, Facebook/Petar Popara

U vreme pandemije mnogi poslodavci i radnici su bili u nezgodnoj situaciji zbog različitog tumačenja predloga vlade oko isplate zarade prilikom bolovanja.

Predlog Vlade Srbije je da se obolelima od ove zarazne bolesti isplaćuje 100 odsto zarade, ali to zavisi od poslodavca, koji visinu naknade može da smanji na 65 odsto.

Kada su državne ustanove u pitanju i kada je reč o radnicima koji su prvi put oboleli, naknada je uglavnom 100 odsto, bez obzira na dužinu lečenja. Pun iznos dobiće i oni koji su u izolaciji do 14 dana, nakon čega će im zarada iznositi 65 odsto od zakonske osnovice.

U JKP GSP Beograd danas su zbog toga saopštili da će u narednom periodu uskladiti svoje akte sa Zaključkom vlade kojim je preporučeno poslodavcima da pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto obezbede zaposlenima koji su, u vreme trajanja proglašene epidemije zarazne bolesti i pre privremenog odustovanja sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti Covid 19, vakcinisani, kao i zaposlenima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da budu vakcinisani i koji, o tome, uz izveštaj lekara o privremenoj sprečenosti za rad, dostave odgovarajuću potrvdu nadležne zdravstvene ustanove.

To znači da će verovatno ostalima koji su na bolovanju u tom preduzeću zarada iznositi 65 odsto osnovice.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je na ranije ove godine Uredbu o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19, kako bi se dodatno motivisali građani za vakcinaciju i na taj način brže postigao kolektivni imunitet.

Osim dodatne novčane podrška u iznosu od po 3.000 dinara koja je bila predviđena za sve građane Srbije koji su do sada vakcinisani i sve one koji će do 31. maja primiti bar prvu dozu vakcine, tada je usvojena dopuna Zaključka vlade od 2. aprila 2020. godine kojom bi se naknada zarade u visini od 100 odsto osnova za naknadu zarade isplaćivala samo zaposlenima koji su na bolovanju zbog potvrđene zarazne bolesti Covid-19, a vakcinisani su.

To važi i za zaposlene koji iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Ostali zaposleni koji se razbole od kovida dobijali bi naknadu zarade za vreme bolovanja od 65 odsto zarade.

Podsetimo, i mnoge kompanije širom sveta, i u Srbiji, bonusima motivišu radnike na vakcinaciju. 

Pitali smo vas, u okviru ankete Telegraf Biznisa, kakav je vaš stav o tome, a evo kako ste glasali:

Da li podržavate ideju da šef sme da otpusti nevakcinisanog radnika? Na ovo pitanje, vas 26,33% je reklo da apsolutno podržava taj stav, dok je čak 67,70 odsto reklo da je to diskriminacija. Svega 5,97 odsto nema jasan stav o temi, tačnije, izabralo je odgovor: "Nisam siguran/na, zavisi od sektora u kojem je radnik zaposlen".

Video: Bolovanje i plata zbog korone u Srbiji: Danas vlada donosi pravilnik

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    5. oktobar 2021 | 22:27

    Jer moze drzava da garantuje efikasnost vakcina sa potpisom? Zbog crga niko.ne govori o.nezeljenim posledicama od vakcine?

  • Filip

    5. oktobar 2021 | 22:44

    Ljubice oni ruke vozacu, samo da dodje na posao… Zivi bili pa videli

  • qwe

    5. oktobar 2021 | 22:36

    Ja isto imam privatnu firmu, ko se ne vaksinise, otkaz, moja firma, a prava radnici nek traže na drugom mestu!! Ta prava nek okace mačku o rep!! U mojoj privatnoj firmi mogu da radim šta ja ocu i gotovo!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>