• 60

Da li je ovo normalno? Cena ogreva skočila dva puta za 10 dana, ovo su nove cene u Beogradu

Pelet je u nabavci prošle sezone koštao 160, a sada ga nema ispod 200 evra

  • 60
Pelet drva ogrev loženje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Cene namirnica i energenta dosežu rekordne nivoe, a samo gas se katapultirao na 1.900 dolara. Sirovine i repromatrijali beleže rekordne cifre i više nije pitanje šta je i koliko poskupelo, već - dokle.

Iako proizvođači i prodavci teše da se trude da uvećane troškove neće preliti na potrošače, to se ne dešava. To i te kako dobro osećaju oni koji ovih dana pripremaju ogrev kako im zima ne bi bila hladna.

Međutim, cene ogreva skaču gotovo iz dana u dan. Prema našim saznanjima, a kako nam potvrđuju i prodavci peleta sa kojima smo razgovarali, cene peleta su dva puta povećane samo u poslednjih desetak dana. Svaki put kad im dođe šleper, druga je cena, navode nam.

Dalje, pomera se i cena drva za ogrev, pa više računa koje je grejanje  Srbiji najisplativije nije jasna.

Kako smo se uverili na licu mesta, cena peleta u Beogradu skočila je na 28.00o dinara, to znači da je džak sada 410 dinara. 

Ovako se kretala cena: Prošle godine je paleta (od 70 džakova) koštala 22.900 dinara, ovde godine se na početku sezone popela na 24.900 da bi  danas već koštala 28.000.

Naravno, cene se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali ovako je trenutno stanje na poznatom stovarištu na Zvezdari koje u ponudi ima "spačva" i "crown forest" pelet.

- Mi uzimamo pelet iz naših fabrika, ali se iznenadimo svaki put kada dođe šleper, jer bude druga cena. Ranije su se cene leti i zimi razlikovale, a sada su izjednačene - kažu nam iz stovarišta Jakovljević.

Slična situacija je i na stovarištima u Novom Sadu, gde se pelet prošle godine prodavao za 25.000 dinara, a sada potrošači treba da za istu količinu izdvoje 27.000 dinara.

Situacija je nešto drugačija van Beograda, i tamo cene još nisu "podivljale".

- Skočila je cena sirovina, kod nas je pelet i dalje 170 evra jer ga mi imamo dovoljno, ali pitanje je kada ćemo i mi dići cenu - kaže naš sagovornik.

Ako je za poređenje kubni metar sečenih drva košta od 7.000 do 7.200, a iscepanih od 7.500 do 7.800 dinara, kažu nam na jednom beogradskom stovarištu. To znači, poređenja radi, da džak peleta od 250 kilograma košta kao metar drva. 

Svakako, najskuplja varijanta je grejanje koje se dobija putem električne energije. Ako se grejete na struju, možete uštedeti uz TA peć, dok oni koji imaju centralno - nemaju mnogo izbora, već cele godine plaćaju tu stavku uz račun za Infostan.

drva, grejanje, ogrev

Foto: Pixabay

Budući da ta opcija uglavnom nije najisplativija, mada je dobro grejanje zagarantovano, vlasnici stanova se u poslednje vreme više odlučuju za nekretnine gde mogu sami da biraju na koji način će se grejati.

Pelet ili briket postaje sve traženiji jer je i jednostavniji za upotrebu, pakovanje i skladištenje, a nema ni dodatnog sečenja, slaganja ili čišćenja koje ugalj i drva zahtevaju.

Zanimljivo je da se u Srbiji čak 40 odsto domaćinstava greje pomoću čvrstog ogreva, a u stovarištima tvrde da su najtraženiji briketi i pelet, što su nam i potvrdili. Drva, iako za sada među najpovoljnijima, takođe će verovatno poskupeti.

Pišite nam u komentarima šta ćete vi kupiti za ogrev ove zime ili nam odgovorite u anketi na početku teksta: 

Video: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Y

    7. oktobar 2021 | 13:39

    Poveca ti minimalac penzije da pomoc penzionerima, a u stvari mi to placamo to je sve iz naseg djepa i kad pogledas imamo manje nego za vreme demokrata

  • Rs

    7. oktobar 2021 | 13:39

    I narucis 5kubika drva dobijes 3

  • nikolas

    7. oktobar 2021 | 13:52

    DOLAZI NAM U CELOM SVETU DUGA I TESKA ZIMA JER SE BIOLOSKOM RATU NE NAZIRE KRAJ !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>