• 0
 ≫ 

U ovim delovima Evrope svršeni diplomci najbrže dolaze do posla

 ≫ 

Koliko se sami regioni u okviru jedne zemlje mogu razlikovati, najbolje pokazuje Italija

  • 0
plan novac biznis

Foto: Shutterstock

Više od 95 odsto mladih uspelo je da tokom prethodne godine nađe posao odmah po završetku školovanja u pojedinim regionima Češke, Holandije i Nemačke, pokazuju podaci Evrostata.

Kako je nezavhalno u okviru Evropske unije porediti same države, zbog brojnih razlika, Evrostat u određenim pitanjima odlučuje da posmatra regione. Na osnovu toga uviđa se da uz jednu regiju na severu Češke i dve u Holandiji, čak pet regija u Nemačkoj ima visok procenat zapošljavanja tek svršenih studenata.

Koliko se sami regioni u okviru jedne zemlje mogu razlikovati, najbolje pokazuje Italija. U Kalabriji na jugu zemlje je do posla došao svaki treći diplomac, dok je u Bolcanu na severu stopa ovog kadra 85 odsto. Slučna situacija se uviđa i u Grčkoj i Španiji.

Sve tri regiona u Hrvatskoj se nalaze između 73 i 75 procenta zapošljavanja tek svršenih studenata, što ove regione stavlja u gornju polovinu država članica EU po ovom pitanju.

Najnižu stopu u celoj EU ima već pomenuta Kalabrija, a najvišu Srednja Frankofonija u Nemačkoj kojoj je jedino ostvarena puna zaposlenost ovih ljudi.

Posle Kalbrije, najnižu stopu ima Periferija Srednja Grčka od 32 procenta, a najviše diplomaca svoj posao u ovoj državi nađe u Atini, ali posmatrano među ostalim regionima, tih 57 procenta ovaj kraj oko Atine smešta među one s najnižom stopom.

Ukupno gledano, više od trećine regiona ima zaposlenost ove kategorije stanovnika veću od 80 odsto u prethodnoj godini, dok je u oko četvrtini regiona ona ispod 60 procenata.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>