• 3
 ≫ 

Umanjuju račun po 132 evra, daju 100: Top mere koje će spasiti građane od divljanja cena energenata

 ≫ 

Smanjenje poreza na cenu električne energije jedna je od mera koju države članice brzo mogu da sprovedu kao odgovor na rast cene gasa

  • 3
Energetska kriza

Foto: Pixabay

Aktualna energetska kriza koja se ogleda divljanjem cene gasa i drugih energenata prisilila je vlade evropskih država na intervenciju kako bi građanima i preduzetnicima pomogle u prevladavanju finansijskih šokova. Preporuke i mere pripremaju se i na nivou EU pa je prošle nedelje predstavljen paket instrumenata za ublažavanje krize.

U raspravi sa zastupnicima na sednici Evropskog parlamenta, uoči sastanka Evropskog veća, čelnica Evropske komisije Ursula von der Lajen osvrnula se na kratkoročne mere za pomoć domaćinstvima i preduzećima zbog naglog cena energenata naglasivši da "neke mere mogu da budu preduzete vrlo brzo po trenutnim evropskim pravilima".

Smanjenje poreza na cenu električne energije jedna je od mera koju države članice "vrlo brzo" mogu da sprovedu kao odgovor na rast cene gasa, izjavila je Von der Lajen.

Kako je objasnila, trećina cene struje zavisi od infrastrukture, trećina je tržišna, a prosečno u EU, trećina cene zavisi od poreza i nameta. Pritom je napomenula da postoje države članice s 50 posto udela poreza i nameta u ceni struje te one mogu vrlo brzo da deluju.

Govorila je i prevelikoj zavisnosti od gasa i nafte, kao uvoznim energentima, i potrebu za bržom energetskom tranzicijom.

"Evropa se danas previše oslanja na gas i previše zavisi od uvoza gasa. Zbog toga smo ranjivi. Odgovor mora da bude povezan s diversifikacijom dobavljača, kao i zadržavanjem uloge prirodnog gasa samo kao prelaznog goriva i ubrzavanjem prelaza na čistu energiju", poručila je Von der Lajen.

Prošle nedelje Evropska komisija predstavila je paket instrumenata za ublažavanje posledica energetske krize. Kratkoročne mere za pomoć ugroženim građanima uključuju vaučere ili delimično plaćanje računa, privremeno odlaganje plaćanja, zaštitne mere izbegavanja iskakanja s mreže kao i ciljano smanjenje poreskih stopa za ugrožena domaćinstva.

Evropska komisija odobrila je finansiranje podrške za potrošače iz prihoda od prodaje u sklopu evropskog sistema (EU ETS).

I u Srbiji je pažnja usmerena na to kako da se smanji cena struje. Trenutno, cena struje na berzi kod nas je 229 evra po megavatu.

Podsetimo, i poslodavci su ukazali da u martu ove godine preduzeća kupovala struju po ceni od 60 EUR za megavat-čas, da je proteklih nekoliko godina prosečna cena iznosila 50 EUR a trenutno se za megavat-čas plaća 135 EUR.

Međutim, u međuvremenu je i ta cifra otišla gore. 

Komisije preporučuje i pomoć industrijskim kompanijama u skladu s pravilima EU-a o državnoj pomoći. Većina zemalja EU-a već je donela prve mere pomoći za potrošače i preduzetnike. Neke zemlje, poput Češke, odlučile su se za privremenu obustavu naplate PDV-a na električnu energiju i gas.

Struja, dalekovodi

Foto: Shuttestock

U Hrvatskoj je Vlada na mesec dana ograničila cene naftnih derivata. Što se tiče električne energije i gasa za domaćinstva zagarantovane su nepromenjene cene do kraja grejne sezone, podseća Tportal.

Poljska je osigurala 328 miliona evra za 2,6 miliona domaćinstava kako bi se lakše nosila s višim računima za potrošnju energije.

Nemačka planira da gotovo prepolovi naknadu za obnovljive izvore energije kako bi pomogla domaćinstva da plaćaju visoke račune za struju. Naknada se naplaćuje prema zakonu o obnovljivim izvorima energije (EEG), a čini petinu računa za struju. Sniženje bi prosečnom domaćinstvu, koje troši oko 4000 kWh godišnje, trebalo da smanji godišnji račun za struju za 132 evra.

Francuska vlada je ranije odlučila jednokratno da isplati vaučer od po 100 evra za 5,8 miliona domaćinstava kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju. Početkom meseca premijer Jean Castex najavio je ograničavanje rasta cena plina i električne energije u zimskim mesecima.

Francuska vlada je ujedno od čelnika Evrogrupe, neformalne grupe ministara finansija evrozone, zatražila analizu evropskih tržišta gasa i struje kako bi se rasvetlio trenutni skok cena i utvrdio zajednički evropski odgovor.

Italija je najavila smanjenje poreza na električnu energiju u visini od tri milijarde evra.

U Španiji su veleprodajne cene struje više nego utrostručene te je vlada ograničila njihov dalji rast.

Evropska komisija razradila je i srednjoročne mere za trajnije ublažavanje cenovnih udara na energente. Između ostalog, planirana su ulaganja u skladišta gasa kako bi se povećale zalihe, kao i mogućnost zajedničke nabavke gasa svih država članica na međunarodnim tržištima.

Video: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    22. oktobar 2021 | 22:51

    Svevisnji je rekao da ne zeli da se odrekne taksi na gorivo a divljanje cena i ne pominje, uzas!!!!

  • Праведник

    22. oktobar 2021 | 20:50

    Ови наши да се одрекну пореза? Нема шансе, а и производе струју из угља и воде, тако да нас и не погађа превише, мада није лоша прилика да се подигну цене. Сад за гас видећемо...

  • Petar

    23. oktobar 2021 | 01:04

    Sta se bunite dobicete 30 eura,sve poskupilo za 200 posto tako da jos malo za te pare mozes kupiti wc papir

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>