• 0
 ≫ 

Prva afrička zemlja koja je uvela digitalnu valutu

 ≫ 

Nigerija beleži procvat interesovanja za kriptovalute

  • 0
pare, novac, novčanik

Foto: Freepik

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari uveo je digitalnu valutu, e-Nairu, u najvećoj afričkoj ekonomiji koja nastoji da iskoristi rastuću popularnost virtuelnog novca i kriptovaluta.

Sa e-Nairom, Nigerija je postala prva zemlja u podsaharskoj Africi koja je pokrenula digitalnu valutu, pridružujući se tako Kini i još nekolicini drugih zemalja koje koriste ili čije centralne banke pripremaju regulativu za uvođenje digitalne valute.

- Postali smo prva zemlja u Africi i jedna od prvih u svetu koja je uvela digitalnu valutu za naše građane - rekao je Buhari na zvaničnoj promociji početkom nedelje.

Nigerija beleži procvat interesovanja za kriptovalute, jer ljudi traže način da izbegnu slabljenje postojeće valute naire i da se izbore sa visokih troškova života i nezaposlenošću u najmnogoljudnijoj zemlji Afrike.

Digitalne valute iza kojih stoje centralne banke, ili CBDC, kao i kriptovalute su virtuelni novac, pri čemu su CBDC zakonito sredstvo plaćanja koje regulišu centralne banke, dok su kriptovalute van državne kontrole.

Pet zemalja sveta je već pokrenulo CBDC, dok je još 14, među kojima i Švedska i Južna Koreja, u pilot fazi prema podacima o CBDC koje prati Atlantski savet.

U zapadnoj Africi, Gana takođe namerava da uskoro pokrene sopstvenu CBDC valutu.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>