• 8

Radnici u supermarketima i dalje "žrtve" labavih ugovora: Ovo je aktuelna šema velikih lanaca

Bliži se sezona praznika, pa samim tim raste i potreba za dodatnim osobljem...

  • 8
supermarket, kasa, kasirka

Foto: Freepik

Uoči sezone praznika, a usled deficita radne snage, supermarketi u Velikoj Britaniji su u velikom problemu. Naime, kreće užurban tempo, pojačana kupovina pred Božić i Novu godinu, pa je samim tim dobra organizacija presudna.

Svi najveći supermarketi u zemlji spremaju se da usluže kupce uz masovno zapošljavanje radnika na određeno vreme. Reč je o tzv. privremenim/povremenim ugovorima, koji sada "pogađaju" na hiljade radnika.

Dodatni pritisak stvaraju problemi u lancima snabdevanja, kao i deficit vozača kamiona. S druge strane, inflacija u VB ide uzlazno, mada se ovih dana naširoko priča o povećanju zarade za do 2 miliona građana Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon skoro dve godine pune neizvesnosti i finansijske nestabilnosti, svetski radnici nastavljaju da se suočavaju s izazovima na tržištu rada. Među lancima koji planiraju ovu praksu su: Tesco, Aldi, Sainsbury's, M&S.

Kasiri se generalno svuda traže, stalno, ali se slabo cene i takav odnos se nastavlja uprkos tome što mnogi poslodavci više "ne mogu mngoo da biraju" kao pre, već moraju da prave kompromise.

Lanac Tesco, koji je počeo da "plasira" i namirnice od kartona na svojim rafovima, ove sezone planira da regrutuje 30.000 radnika za privremeni posao. Sainsbury's planira 22.000 sezonskih radnika širom Ujedinjenog Kraljevstva, a oni su inače roditeljska firma maloprodajne kompanije Argos.

Kako piše mylondon.news, novozaposleno osoblje treba da pomogne postojećim radnicima u usluživanju kupaca, slaganju robe, sortiranju proizvoda i pakovanju za onlajn isporuke. Oko 14.500 njih je predviđeno za rad u objektu, dok se ostale brojke odnose na neke druge pozicije, poput menadžerskih. Tu su, naravno, i dostavljači, radnici u skladištu.

radnik, magacin

Foto: Freepik

Takođe, biće potrebno oko 180 lica za rad u kol centru. Privremeno zaposleno osoblje će raditi do 8. januara 2022. na ugovore na određeno: od tri do 12 nedelja.

Asda ima nameru da uposli 15.000 radnika uoči Božića, Marks and Spencer oko 12.000, Waitrose - više od 7.000 njih, pritom, za 2.000 više nego prošle godine, a Aldi oko 1.500 radnika.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UA

    27. oktobar 2021 | 13:41

    Bavite se više radnicima u domaćim supermarketima koji rade za 33.000-36.000 din. uz neplaćeni prekovremeni, neplaćeni topli obrok i još svašta nešto...

  • Bgd

    27. oktobar 2021 | 13:10

    Radnici u trgovini u Srbiji su bedno placeni za 48h nedeljno koliko rade. U maxi-u nikada dovoljno radnika, non stop gužve.

  • dobro jutro komsija

    27. oktobar 2021 | 13:26

    Udjite u maxi kada ste na kasi odmah ce iza ledja da vam stane covek iz obezbedjenja kao da ste usli u cz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>