• 8

Jevrosimović za Tajms: "Otvaramo novu kancelariju u Dablinu, to tržište ima ogroman potencijal"

Čelnik grupacije Comtrade je u intervjuu za "The Sunday Times" govorio o daljem razvijanju poslovanja uspešne srpske IT kompanije na tržištu Irske

  • 8
Veselin Jevrosimović The Sunday Times Intervju čelnika Comtrade-a o razvoju biznisa u Irskoj / Foto-montaža: Nikola Tomić/Marko Todorović

Veselin Jevrosimović, predsednik i vlasnik Comtrade grupacije, 24. oktobra je dao intervju za "The Sunday Times", koji je deo kultnih britanskih novina "The Times".

O tome koliko je "The Times" značajan medij govori, ne samo činjenica da njegovo štampano izdanje odoleva modernom vremenu, već i podatak da novine datiraju iz davne 1785, mada su tada plasirane pod nazivom "The Daily Universal Register". Aktuelno ime je usledilo 1788. godine i zadržano je do danas.

Jedan od najuspešnijih ljudi iz sveta biznisa sa ovih prostora, a posebno kada je reč o IT sektoru i novim tehnologijama, govorio je za britanske novine o svom razvojnom putu i razvoju Comtrade grupacije, koja je globalno priznata i prepoznata kao uspešna IT kompanija.

Sedište kompanije je u Beogradu, mada je Jevrosimović za ovih više od 30 godina, koliko traje razvijanje Comtrade-a, uspeo da izgradi globalni sistem koji danas zapošljava više od 4.000 ljudi, na čak tri kontinenta.

Osnovni povod za ovaj intervju jeste širenje biznisa za zaštitu podataka i AI (eng. Artificial intelligence) - veštačke inteligencije, kao i otvaranje nove kancelarije u Irskoj. Comtrade je, inače, rasprostranjen širom sveta, u više od 50 kompanija.

Prisutnost kompanije na tržištu Irske do sada je bila bazirana na softverskim rešenjima na polju bankarstva, putovanja i transporta, kao i medicine, a ovoga puta - Comtrade je rešio da otvori novi Comtrade360 office, koji će se specijalizovati na polju zaštite podataka i veštačke inteligencije (data management/data backup and recovery; Cyber security using AI tools).

Comtrade360, kao jedna od kompanija Comtrade grupacije, odabrala je da sedište ovog biznisa bude upravo kancelarija u Dablinu, gde planira da zaposli nekoliko stotina inženjera. Comtrade360 takođe ima otvorene poslovnice (kancelarije) u Bostonu i Ljubljani, kao i nekoliko razvojnih centara širom Srbije, BiH i Slovenije.

Jevrosimović je istakao da se tržište Irske pokazalo kao veoma inovativno, okrenuto ka prihvatanju i razvoju novih tehnologija, kao i da ima dobro razvijenu globalnu poziciju na polju IT tržišta. Shodno tome, nije dilema zašto je donesena upravo ova odluka.

Takođe, kako je čelnik Comtrade-a naglasio za "The Sunday Times", kompanija nije došla u Irsku zbog pitanja poreza.

Uzevši u obzir dosadašnje uspešno poslovanje na tržištu Irske i mogućnosti tog tržišta, kompanija je odlučila da otvori novi office, sa specijalnim usmerenjem na upravljanje i zaštitu podataka, i na veštačku inteligenciju - a to je pravac koji danas slede gotovo sve svetske uspešne tehnološke kompanije.

veselin_jevrosimovic_times Veselin Jevrosimović u britanskim novinama "The Sunday Times" / Foto: The Sunday Times

Prema aktuelnim podacima, tržište zaštite podataka je u 2020. vredelo oko 14,9 milijardi američkih dolara, a do 2026. bi trebalo da dostigne vrednost od čak 38,23 milijarde američkih dolara, što je više nego duplirana vrednost i dovoljno govori o potencijalu te oblasti. Ona je posebno značajna u današnje vreme, kada se čitavo društvo ubrzano kreće ka sveobuhvatnoj digitalizaciji.

Takođe, veštačka inteligencija uspešno i sve brže pronalazi svoje mesto u modernom društvu, a bazirana je na mašinama. Prema definiciji, reč je o proučavanju uređaja koji mogu da opažaju i analiziraju svoje okruženje, te da na osnovu toga, sa konkretnim stepenom autonomije, donose odluke kako bi ostvarili date ciljeve.

Video: Comtrade pomaže organizaciju Svetskog atletskog prvenstva u Beogradu: Potpisan sponzorski ugovor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>