• 0

10 kompanija koje isplaćuju najveće dividende: Jedna je rekorder, uvećava ih 59 godina zaredom

Samo dva giganta nalaze se van granica Sjedinjenih Država

  • 0
majkrosoft

Foto: Unsplash

Sajt Interactive Investor je naveo da je u 2020. najveću sumu za dividende akcionarima isplatio Majkrosoft, koji je odnedavno i najvrednija kompanija na svetu. Ovaj gigant je deoničarima isplatio čak 16,521 milijardi dolara.

Zanimljivo je da se među 10 navedenih kompanija, samo dve ne nalaze u SAD. Takođe, primetno je da, kada govorimo o američkim divovima, oni povećavaju dividende najmanje devet, a najviše 59 godina zaredom.

U poslednjoj deceniji Majkrosoft je povećao dividende 14,28 odsto, po godišnjoj stopi.

Na drugom mestu liste je AT&T, koji pruža usluge iz oblasti medija i telekomunikacija. Prošle godine su akcionarima isplatili skoro 15 milijardi dolara, mada će se iznos verovatno smanjiti 2022. godine, jer planiraju da postanu čisto telekomunikaciona kompanija.

Exxon Mobil koji istražuje i proizvodi sirovu naftu i prirodni gas u SAD, isplatio je 14,8 milijardi dolara u 2020, dok je na 4. mestu čuveni Epl (Apple), sa svotom dividendi vrednom 14,081 milijardi dolara.

Sledi kompanija za finansijske usluge, JPMorgan Chase, koja je tokom prošle godine akcionarima isplatila dividende u ukupnom iznosu od 12,69 milijardi dolara. Ta instituacija uspeva da povećava dividende 11 godina zaredom.

Šesto mesto na listi pripada bankarskom divu China Construction Bank, koji je isplatio 13,196 milijardi dolara dividendi akcionarima za 2020.godinu. Iza je Johnson & Johnson, sa cifrom od 10,481 milijardi dolara.

akcije, berza

Foto: Unsplash

Inače, ova kompanija za razvijanje i proizvodnju raznih proizvoda iz oblasti zdravstvene zaštite - važi za "kraljicu" kada je reč o isplatama dividendi. Čak 59 godina zaredom uspevaju da ih povećavaju.

Verizon je isplatio 10,232 milijarde dolara dividendi akcionarima u 2020, a Chevron - koji se bavi naftnim operacijama - stigao je do cifre vredne skoro 10 milijardi dolara.

Njima već 34 godine zaredom polazi za rukom da uvećavaju dividende. Na 10. mestu je Taivan Semiconductor Manufacturing, kompanija usmerena na poluprovodnike, koja je prošle godine isplatila dividende u iznosu od 9,222 milijardi dolara.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>