• 10
 ≫ 

Propala firma u Beogradu radnicima umesto para podelila čarape: Prodaju ih sad na ulici za 300 RSD

 ≫ 

Kada neka firma ode u stečaj, deli se ono što ostane iz stečajne mase, a po običaju, to bude nedovoljno za bilo šta, ponajmanje za radnike

  • 10
vesele, šarene čarape Foto: Pixabay

U ovo izazovno vreme, poslovanje mnogih kompanija je dovedeno u pitanje. Tako, iz Registra privrednih subjekata je u prvoj polovini ove godine obrisano 1.597 privrednih društava i 11.251 preduzetnik.

To znači da je obrisano za 12 odsto manje privrednih društava u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ima i onih koje su tek blokirane, poput jedne kompanije koja prodaje čarape, a čiji radnici su se našli u nezgodnom položaju.

Reč je o kompaniji Ken Color čiji su računi blokirani, a kako nam je rekao jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman, kompanija je nakon što je propala podelila radnicima čarape.

- Firma je "pukla", radnici ostali bez posla, ali umesto dugovanja nas su isplatili u čarapama - priča on i priznaje da ne zna kako da ih se sada reši jer je jedna od opcija da ih prodaje dalje.

Kako smo se uverili, dotične čarape radnici nude redom i to za oko 300 dinara po komadu, međutim, očigledno teško da će da pokriju troškove. 

Činjenica je međutim, da je kompanija na neki način imala pravo na ovu opciju, jer se roba može smatrati delom stečajne mase. Svedoci smo da u nekim drugim firmama radnici nisu dobijali nikad ništa jer na kraju dok se isplate poverioci, njima ništa i ne ostane.

Jedino što je nepoznato jeste koliko je firma dugovala radnicima, što smo pokušali da saznamo i u samoj kompaniji, međutim, ostali smo uskraćeni za odgovor.

Osim radnika, ponekad su oštećeni i kupci. Prvi korak za kupce, ako su već videli i čuli da je firma u blokadi, jeste da obustave plaćanje. Ukoliko su kupili robu i otplaćuju na rate, putem administrativne zabrane, trebalo bi d je stopiraju i odmah da obustave dalje plaćanje, jer robu, očigledno neće dobiti.

čarape, blokada Foto: Printscreen

Druga opcija je da čekaju da se otvori stečaj ili postupak i prijave pa da iz stečajne mase očekuju odštetu, odnosno isplatu, rekao je ranije sagovornik Telegraf Biznisa. 

Kako povezati staž iz firme koja je otišla u stečaj?

Radnici koji u sličnim prilikama ostanu bez posla u prvo vreme teško šta mogu da urade dok se kompaniji ne ne dodeli stečajni upravnik. Svaka kompanija koja ode u stečaj, mora da ima i stečajnog zastupnika, odnosno upravnika. Njihov spisak se nalazi na portalu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. I upravo on može da popuni sporni M4 obrazac. Ukoliko to nije slučaj, radnici mogu pravdu da potraže i na sudu.

Kada neka firma ode u stečaj, deli se ono što ostane iz stečajne mase, a po običaju, to bude nedovoljno za bilo šta, ponajmanje za radnike.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>