Pelet ide na 40.000 dinara: Da li je grejanje na ovaj način uopšte više isplativo u Srbiji?

Tražnja za ovim energentom je od 30 do 50 odsto veća nego prošle sezone

drveni pelet ogrev grejanje

Foto: Shutterstock

Za manje od mesec dana pelet je na našem tržištu poskupeo od 7.000 do 10.000 dinara. I kao što je Telegraf Biznis već pisao, svaki novi šleper nosi i novu cenu.

Tražnja za ovim energentom je od 30 do 50 odsto veća nego prošle sezone, a stovarišta još uvek imaju problema sa nabavkom. U maloprodaji tona peleta košta od 31.000 do 38.000 dinara, a početkom oktobra je njegova cena bila od 24.000 do 28.000 dinara. Pitanje posle ovog ludila s cenama jeste - da li se on uopšte više isplati?

Dešavalo se da u nedelji dana cena peleta promeni iznos dva puta, i to traje iako smo već i u novembar ušli. Kako smo se uverili, već je za 7.000 dinara skočila cena na jednom beogradskom stvorištu. Razamak je oko dvadesetak dana. Vlasnik nam kaže da im stiže nova tura već sutra, i nisu sigurni da neće biti i ona veća.

Trenutno, cena po paleti kod njih je 34.300 (490 dinara džak). Podsetimo, pisali smo nedavno da se ona kreće oko 27.000 dinara.

Dodatno, doomaće fabrike su morale da ispoštuju ugovore za izvoz, kupci su kasnije krenuli sa kupovinom, a onda je došlo do znatno veće potražnje u odnosu na ponudu, čak i panike potrošača.

Stovarišta ogreva su tako ostala poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Kako nam kažu na jednom stvorištu u Zapadnoj Srbiji, oni moraju da pišu liste - kao devedesetih kada se čekalo na red za robu.

Šta je onda isplativo?

Kako je pokazala analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije, dok će najpapreniji trošak imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje.

Za grejanje stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni Celzijusa, 16 sati dnevno tokom 180 dana grejne sezone, potrebna je energija od oko 9.000 kWh.

Najniže troškove grejanja tokom cele zimske sezone 2021/22, prema cenama iz prve polovine oktobra, imaće domaćinstva koja se greju na prirodni gas, u iznosu od 42.000 dinara, pri čemu je dodatna prednost korišćenja tog energenta i komfor koji pruža.

Gotovo iste troškove, u iznosu od 42,4 hiljade dinara, imaće i domaćinstva koja koriste drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 5.150 dinara za kubih, i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća.

U odnosu na prirodni gas i jeftinije drvo, nešto viši su troškovi grejanja na ugalj, koji se kreću od 49 do 52 hiljade dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 56 hiljada dinara, ali samo ukoliko isključivo koriste jeftiniju noćnu električnu energiju. Dopunjavanje peći koricćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 posto, na oko 78 hiljada dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva.

Kako ćete vi da se grejete ove zime? Pišite nam u komentarima.

Video: Grejna sezona oduvala sve predrasude

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sinisa

  Ove zime presao sam na pelet i shvath da price o peletu nisu bas kao sto pricaju, za 75m kvadratnih trosim 1 paletu mesecno 22,5 stepena u prostoru 24h lozicu 5 do 6 meseci x 200eur po toj ceni sam kupio 3 palete peleta i jos tri sigurno moram uzeti i da kazemo po toj ceni izaslo bi 1200eur za taj novac mogao sam kupiti 10ton uglja i grejati se dve zime jer trosio sam 1t mesecno. Pelet je najskuplje grejanje, a kad uporedim da kubik bukve ima 650kg a ja kada se grejem na drva treba 3 kubika mesecno to izadje 1950kg i svatih da sam se zajebao jer toliko mi treba peleta

  2
  3

  Podelite komentar

 • Zvezdan

  treba svi da pocnemo da pravimo zemunice jer se polako vracamo u kameno doba!

  2
  1

  Podelite komentar

 • Iwan

  20 stepena? Pa da sedim u jakni unutra. Bez 22-24 stepena nema grejanja

  22
  8

  Podelite komentar

Google preporuke