• 1

Rusija se "otvorila", cena gasa počela da pada: Danas vredi ispod 900 dolara

Do pada cene došlo je nakon vesti da su direktne isporuke ruskog gasa u Nemačku nastavljene juče uveče

  • 1
Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

Cene gasa u Evropi spustile su se danas na otvaranju trgovanja u Evropi, za 4,5 odsto, zbog vesti da su povećane isporuke iz Rusije, prema podacima sa londonske ICE Fjučers berze.

Cena fjučersa gasa za decembarske isporuke na holandskom TTF čvorištu povukla se na 899,6 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 75 evra po megavat-satu, izveštava RT.

Do pada cene došlo je nakon vesti da su direktne isporuke ruskog gasa u Nemačku, preko gasovoda Jamal-Evropa, nastavljene 8. novembra uveče. Prema podacima evropskog operatera za transport gasa, Gaskejda, isporuke ovim cevovodom su jutros bile više nego udvostručene na 860.000 kubnih metara na sat, u odsnosu na 360.000 kubnih metara na sat prethodnog dana.

Direktno snabdevanje Nemačke ruskim gasom, preko gasovoda Jamal-Evropa, bilo je poremećeno 6. novembra zbog reverzibilnih isporuka Poljskoj, koja često pribegava reverzibilnim kupovinama gasa od Nemačke kako bi izbegla direktne kupovine od Rusije.

Evropske cene gasa su se ove godine vše nego utrostručile, zbog nedovoljnih zaliha u gasnim skladištima u EU, uoči zime. Evropski kupci čekaju da u rad bude pušten ruski gasovod Severni tok 2, koji povezuje gasna polja u Sibiru sa zapadnom Evropom.

Izgradnja gasovoda je završena u septembru i sada se čeka odobrenje nemačkih i regulatora EU za njegovo pokretanje. Međutim, Blumberg prenosi da bi postupak dobijanja dozvole od nemačkih regulatora za upravljanje gasovodom Severni tok 2 mogao da bude odložen do maja 2022. godine.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>