• 20

Struja za građane neće poskupeti do kraja godine: Gde je Srbija po ceni u odnosu na svet

Struja u Srbiji je najjeftinija u Evropi

  • 20
Struja, dalekovodi

Foto: Shuttestock

Cena struje za građane sigurno neće poskupeti do kraja ove godine i najmanje do polovine naredne, rekao je v.d. direktora EPS Milorad Grčić.

"Cena struje za građane nije u planu da poskupi i građani mogu da budu mirni", rekao je Grčić za Prvu.

Kaže da je stabilnoj situaciji u Srbiji doprinelo odlično planiranje unutar EPS - a, to jest vođenje računa o svakom proizvodnom kapacitetu, kao i potpuna podrška predsednika Aleksandra Vučića i njegova politika da očuvamo sve kapacitete, termo i hidro.

"To je dovelo do toga da Srbija danas ima svoju proizvodnju struje i to je osnovni razlog zašto Srbija ima struju. Zahvaljujući tome možemo da kažemo svim građanima Srbije da ne brinu u narednom periodu, da će imati struju i to po ceni koju danas plaćaju, a koja je najjeftinija u Evropi", poručio je Grčić.

Zbog sve veće cene struje u svetu, države česće razmišljaju o nuklearci, a među njima je i Srbija. Šta bi nam doneo takav objekat, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Koliko je to jeftinije?

 

Srbija je i posle poskupljenja struje iz 2017, pa krajem 2019, ostala država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi. Odnosno, prema računici Ministarstva rudarstva i energetike od poslednjeg poskupljenja, daleko ispod cena u regionu.

Pre poslednjeg poskupljenja, struja kod nas je bila jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Cene struje srbije u odnosu na region i evropu, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Građani Srbije imali su tada pet puta jeftiniju struju nego što je, recimo, plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta u poređenju sa Belgijom.

Prema poslednjim podacima Evrostata, jeftiniju električnu energiju od Srbije ima samo Ukrajina.

Udeo taksa i PDV u ceni struje u Srbiji je oko 25 odsto, što nas svrstava na sredinu liste, na 23. mesto. Ovi nameti su najviši u Danskoj, gde čine 63,7 odsto konačne cene, a u Nemačkoj su iznad 50 odsto. Inače, to je najveća poznata cena struje u svetu.

U Srbiji više od 70.000 domaćinstava ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovatsati električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Treba napomenuti da u Srbiji postoje i druge kompanije od kojih se može kupovati struja.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. novembar 2021 | 10:25

    Zato U Danskoj i Nemackoj imaju 5 puta vece plate, sramota je porediti se sa drzavama koje imaju toliki standard da za 100 godina ne moze da ih stignemo..

  • Draško®

    16. novembar 2021 | 09:56

    Kad iznos sa racuna sa svim nekim izmesljenim taksama podelimo sa brojem utrošenih KW/h dobijemo najskuplji kilovat struje u Evropi. Toliko o nasoj jeftinoj struji.

  • Biljka

    16. novembar 2021 | 10:11

    I plate su nam najjeftinije u svetu, a tek grejanje najskuplje leti u svetu, iako ga ne koristimo leti. O poskupljenju hrane i da ne govorim. Najmanje plate, a hrana najskuplja !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>