• 0

Naftni div menja strategiju skroz: Ima novo ime i sedište?

Deonice će i dalje biti uvrštene na berzama u Amsterdamu, Londonu i Njujorku

  • 0
Shell, Šel, pumpa, gorivo, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

"Vruće" vesti dolaze iz Holandije ovih dana. Naime, nakon dobijanja novog većinskog akcionara, naftni gigant Šel Rojal Dač (Royal Dutch Shell) menja strategiju i to posle skoro 100 godina.

Pod pritiskom deoničara, kompanija se seli iz Holandije i menja ime, tako da će se ubuduće zvati samo Šel, odnosno odbacuje "Rojal Dač" iz imena. Taj naziv je, inače, prisutan od 1907. godine.

Razlog za promenu imena je taj što će naftni div poresko sedište preseliti iz Amsterdama u London, gde je i zvanično sedište kompanije. Ukratko, biće stvoren veći "bazen" redovnih deonica koje kompanija može da otkupi i tako poveća povraćaj dobiti akcionarima, uz dividendu. Deonice će, pritom, i dalje biti uvrštene na berzama u Amsterdamu, Londonu i Njujorku.

Predlog je usledio nekoliko nedelja nakon što je američki hedž fond "Third Point" objavio kupovinu većeg udela u naftnom divu, vrednog 750 miliona dolara. "Third Point" traži da se "Šel" podeli u nekoliko kompanija koje bi privukle investitore, a koji zbog ekoloških razloga i zabrinutosti zbog klimatskih promena - odustaju od ulaganja u slične kompanije.

Ipak, Uprava je stava da poslovanja kojima se "Šel" bavi bolje funkcionišu zajedno nego odvojeno. Dodatno, predlog o odlasku iz Holandije - tamošnja vlada nije najbolje prihvatila.

Ministar privrede, Stef Blok, izjavio je da je "Šel" u nedelju obavestio kabinet o svojim namerama i da je vlada, kako kaže, bila neprijatno iznenađena kada je saznala da se sedište seli u London.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>