• 1

Izuvanje iz biznisa s čarapama: Jedna fabrika otpustila radnike, druga im dala robu umesto plate

Jedna fabrika i jedna maloprodaja u prethodnom periodu nisu uspele u tom biznisu

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Posle gašenja velikih jugoslovenskih proizvođača, proizvodnja čarapa postala je tekstilna biznis-niša, a za pokretanje ovog posla nije vam čak potreban ni poslovni prostor, već možete raditi i od kuće. Početna ulaganja nisu velika, a uložena sredstva se brzo vraćaju.

Zbog toga su u jednom trenutku čarape postale hit izvozni proizvod iz Srbije. I dalje su. Ali je i na to tržište korona ostavila posledice - jedna fabrika i jedna maloprodaja u prethodnom periodu nisu uspele u tom biznisu.

Kompanija "Vali", poznati proizvođač ženskih čarapa, koji ima proizvodne pogone u Valjevu i Loznici, a posluje u okviru Golden Ladyi brenda, u sklopu programa rešavanja tehnološkog viška raskinuo je radni odnos sa oko 140 radnika, uglavnom žena.

To je izazvalo reakcije sada već bivših zaposlenih i sindikata. Navodno, radnice su se žalile da su proglašene tehnološkim viškom a da prethodno nisu imale opomene niti prijave zbog lošeg rada. Tvrdile su da nisu bili jasni kriterijumi po kojima se radnici proglašavaju viškom i otpuštaju.

Našem portalu je dostavljeno saopštenje jednog sindikata koji je ocenio da su iz socijalnog programa u kompaniji izbačeni kriterijumi koji se odnose na socijalni položaj radnika, da su spiskovi tehnoloških viškova pravljeni na osnovu bolovanja, pa je otpušteno puno samohranih majki, udovica...

U pisanom odgovoru medijima, povodom ove situacije, zamenik direktora kompanije „Vali”, naveo je da su kriterijumi za formiranje liste viška zaposlenih napravljeni na osnovu šestomesečnog radnog učinka kod poslodavca, što predstavlja najobjektivniji parametar za ocenjivanje u datoj situaciji. Ti kriterijumi su, naveli su, jasno definisani u Programu rešavanja tehnološkog viška, koji je sproveden u skladu sa Zakonom o radu i na osnovu mišljenja Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dodali su i da Zakon o radu ne prepoznaje samohrane roditelje kao zaštićene kategorije, što je problem koji se mora sistemski rešavati u bliskoj saradnji sa nadležnim ministarstvima i partnerima u socijalnom dijalogu.

Posle sprovedenog programa rešavanja tehnološkog viška, fabrika ima 1.570 radnika i to 850 u Valjevu i 720 u Loznici.

vesele, šarene čarape Foto: Pixabay

Kompanija Valy d.o.o. je 2015. godine otpustila 250 radnika , a razlog tadašnjeg otpuštanja bio je pad izvoza na rusko tržište.

Kompaniјa Golden Lady, osnovana 1967. godine, proizvodi čarape, donji veš, kupaće kostime i druge tekstilne proizvode. Ukupna godišnja proizvodnja јe preko 400 miliona pari ženskih čarapa, koјe se proizvode u devet proizvodnih јedinica u Italiјi, četiri u SAD i dve u Srbiјi.

Propala firma u Beogradu radnicima umesto para podelila čarape

Bez posla su ostali i radnici kompanije Ken Color čiji su računi blokirani, a kako nam je rekao jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman, kompanija je nakon što je propala podelila radnicima čarape.

- Firma je "pukla", radnici ostali bez posla, ali umesto dugovanja nas su isplatili u čarapama - priča on i priznaje da ne zna kako da ih se sada reši jer je jedna od opcija da ih prodaje dalje.

Kako smo se uverili, dotične čarape radnici nude redom i to za oko 300 dinara po komadu, međutim, očigledno teško da će da pokriju troškove.

Činjenica je međutim, da je kompanija na neki način imala pravo na ovu opciju, jer se roba može smatrati delom stečajne mase. Svedoci smo da u nekim drugim firmama radnici nisu dobijali nikad ništa jer na kraju dok se isplate poverioci, njima ništa i ne ostane.

Jedino što je nepoznato jeste koliko je firma dugovala radnicima, što smo pokušali da saznamo i u samoj kompaniji, međutim, ostali smo uskraćeni za odgovor.

Osim radnika, ponekad su oštećeni i kupci. Prvi korak za kupce, ako su već videli i čuli da je firma u blokadi, jeste da obustave plaćanje. Ukoliko su kupili robu i otplaćuju na rate, putem administrativne zabrane, trebalo bi d je stopiraju i odmah da obustave dalje plaćanje, jer robu, očigledno neće dobiti.

Video: Kristalne čarape Majkla Džeksona na aukciji, predviđaju im 2 miliona evra

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>