• 0

Mračna strana rada od kuće: Fleksibilnost kao "mač sa dve oštrice"

Pauze su najčešće koristili radnici iz domena menadžmenta, finansija i informatike, a najmanje iz oblasti transporta, pripreme hrane i usluga zaštite

  • 0
posao, kancelarija

Foto: Freepik

Pandemija je pokrenula masovni rad od kuće, a on je doneo određenu dozu fleksibilnosti koja radnicima generalno prija, mada ima i svojih mana.

Naime, zaposleni u Evropskoj uniji su tokom drugog kvartala ove godine, ukupno, radili tri odsto više sati na svom osnovnom poslu, u odnosu na prvi kvartal. Eurostat dalje navodi da su ta povećanja u radu zabeležena u većini članica EU.

Najveći rast obima stvarnog radnog vremena zabeležen je u Grčkoj, za čak 18 odsto.

Ne treba zaboraviti da je tržište rada ozbiljno uzburkano, usled manjka radne snage u nekim bitnim sferama koje ekonomijama donose priličan profit, baš kao i privatnicima. Pojačano se traže vozači, ugostitelji, medicinari.

Kada je reč o tržištu SAD, na nivou cele 2021. fleksibilnost vezana za korišćenje pauza i kratke, neplanirane pauze tokom celog radnog dana - bili su dostupni za 55,6 odsto radnika. Takođe se dodaje, prema podacima Ministarstva rada, da je 9,6 odsto zaposlenih bilo u stanju da završi "kritične zadatke" od kuće.

Pauze su najčešće koristili radnici iz domena menadžmenta, finansija i informatike, a najmanje iz oblasti transporta, pripreme hrane i usluga zaštite.

Video: Posle 8 godina napustila poziciju generalnog menadžera i započela sopstveni biznis

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>