• 0

Vesić: Cene nekretnina rastu, ali porez na imovinu ostaje isti u 2022. godini

U zonama gde su smanjene cene kvadrata, građani će plaćati niži porez nego ove godine

  • 0
Beograd Nekretnine Stanovi Tržište

Foto-ilustacija: Shutterstock

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je da neće biti povećanja poreza na imovinu u 2022. godini i pojasnio da zakon definiše da porez prati vrednost cene nekretnina.

Vesić je naveo da kako te cene rastu na teritoriji Beograda, i da to znači da se ekonomija razvija.

- Međutim, ne raste svuda cena i ne raste svuda podjednako, ali u proseku je to oko šest odsto na teritoriji grada za 2021. godinu. U skladu sa tim, toliko bi trebalo da poraste i porez. Bez obzira na to, mi smo doneli odluku da zbog pandemije i svega što se dešavalo naredne godine uvedemo dodatni kriterijum, a to je da niko neće moći da ima veći porez na imovinu, nego što je imao ove godine - kazao je Vesić.

Neki će, dodaje, plaćati i niži porez, kao što su zone u kojima su smanjene cene kvadrata. Prema njegovim rečima, kada se pogleda budžet za 2022. godinu - u njemu ima oko 700 miliona dinara za porez, što znači da ima više novoizgrađenih stanova, tako da je i veći obuhvat ljudi koji plaćaju porez.

Govoreći o budžetu Grada za narednu godinu, Vesić je istakao da je zaključno sa jučerašnjim danom dobijeno oko 2.900 predloga građana, institucija, udruženja za korišćenje gradskog budžeta. Najviše predloga je za uređenje parkova, igrališta, rekonstrukciju ulica.

- Kada budemo završili javnu raspravu 8. decembra, a svi građani i građanke na sajtu Grada Beograda mogu da daju svoje predloge, mi ćemo razmotriti sve predloge i svakome ćemo odgovoriti da li je njegov predlog prihvaćen. Prošle godine smo prihvatili gotovo trećinu predloga od više od 10.000. Sve što možemo mi prihvatimo i tako zajedno kreiramo budžet - naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika se osvrnuo i na projekat izgradnje beogradskog metroa i rekao da će prva linija biti završena 2028, a druga 2030. godine.

- Istovremeno sa prve dve linije metroa radimo i proširenje BG voza. Kada se sve to bude završilo, imaćemo 223 kilometra BG voza, što znači da ćemo uraditi novu liniju od Zemuna prema Surčinu, obuhvatiti nacionalni stadion, Aerodrom Nikola Tesla, centar Surčina i Obrenovac, ali ćemo kapacitete BG voza proširiti prema Mladenovcu i Lazarevcu, znači Sopot i Barajevo ćemo obuhvatiti, proširiti od Ovče prema Pančevu. Umesto sadašnjih 104 polaska dnevno, imaćemo 500 - rekao je Vesić.

Video: Šta su stanari u obavezi da plate na mesečnom nivou upravniku zgrade?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>