• 1
 ≫ 

Do 2040. žele da budu klimatski neutralni: Do sada najveće novčano ulaganje u taj cilj

 ≫ 

Glavni austrijski grad investiraće 2,8 milijardi evra u mere za zaštitu klime u narednom periodu

  • 1
beč, zaštita klime

Foto: Wiener Linien / Robert Peres

- Prvi budžet grada Beča usvojen za dve godine donosi rekordne investicije u zaštitu klime - naglasio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za životnu sredinu.

Grad Beč će investirati 2,8 milijardi evra u mere za zaštitu klime u 2022. i 2023. godini.

- U budžetu se odražava naš cilj da Beč do 2040. godine bude klimatski neutralan. Zaštita klime ima najviši prioritet i zato izdvajamo do sada najviše sredstava za promene u oblasti energije, grejanja i

mobilnosti - objašnjava Černohorski.

Glavni austrijski grad intenzivno investira u izgradnju javnog saobraćaja, obnovljivih izvora energije i toplotnu sanaciju zgrada. Jedno od težišta je, između ostalog, i proširenje solarnih postrojenja. Cilj je da se do 2025. proizvodi pet puta više struje nego u prethodnoj godini.

Kako bi se to postiglo, svake godine će se izgraditi onoliko solarnih postrojenja koliko je izgrađeno u poslednjih petnaest godina. Zahvaljujući novom planu energetskog zoniranja, grad će moći da odredi područja u kojima će u novogradnji biti dozvoljeno korišćenje isključivo obnovljivog snabdevanja toplotnom energijom ili daljinskog grejanja.

Svake godine će biti obezbeđeno 20 miliona evra za održive klimatske projekte u bečkim opštinama. Nastavlja se inicijativa ozelenjavanja sa 400.000 kvadratnih metara novih i obnovljenih parkova.

- Želimo da sve Bečlije mogu da vode dobar i zdrav život, a za to je potrebna zdrava klima. Sa doslednom politikom zaštite klime želimo da doprinesemo da Beč i za 20 godina bude najbolji grad za život - izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za životnu sredinu.

Video: Omiljena senzacija Beograđana u novom ruhu: Medvedići su se upravo vratili na Gardoš

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>