• 1
 ≫ 

Mame preduzetnice krenule u akciju: Traže opet pun iznos naknade zarade

 ≫ 

U inicijativi se još traži da preduzetnice imaju pravo na zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta

  • 1
Trudnica mobilni telefon

Foto: Shutterstock

Udruženje Mame su zakon i Digitalna zajednica pokrenuli su Inicijativu "I preduzetnice su mame", koja ima za cilj da ukaže na diskriminatoran položaj preduzetnica i izjednači ga sa položajem zaposlenih žena u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada zbog nege deteta.

Inicijativa se zalaže za to da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti - treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade.

Preduzetnice treba da, kako se navodi u saopštenju udruženja Mame su zakon, imaju pravo na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Pored toga, u inicijativi se zalažu za to da preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta, i da treba da imaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera.

U inicijativi se još traži da preduzetnice imaju pravo na zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta.

Usvajanje ovih mera bi, kako se navodi u saopštenju, dovelo do izjednačavanja položaja preduzetnica sa zaposlenim ženama. Njihovo usvajanje bi ujedno doprinelo i natalitetnoj politici zemlje, dodaje se.

Za Telegraf Biznis Sofija Popara iz Digitalne zajednice koja je sa Udruženjem “Mame su zakon” predložila mere, govorila je ranije o tome da li sada ima pomaka i šta su rezultati sastanka.

- Konkretnih rezultata s jučerašnjeg sastanka nema, osim što je pokazana dobra volja da se reše problemi s kojima se susreću žene preduzetnice. Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević je istakla da nije sve u njenoj nadležnosti i da je neophodno da se napravi sveobuhvatna analiza kao bi se znalo koji su dalji koraci ka rešavanju problema. S obzirom da nikakvi rokovi nisu dogovoreni, nadamo se da nećemo čekati dugo na naredni korak - kaže nam ona.

Podsećamo, Srbija ima skoro 100.000 preduzetnica, a od 2022. uvodi se jedna novina vezana za upisivanje u registar.

Video: Milica je napustila srpski direktorski san: Važno mi je kako sam ja, a ne na kojoj sam poziciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    2. decembar 2021 | 09:53

    Bravo mame. Ne može neko da obećava drvlje i kamenje za svako dete. Dok sa druge strane umanjuju primanja na plati a da ne govorim o obući i odeći koja je skupa ko vatra. Da bi sve to može da posluži bebi najviše mesec dana. Bolje bi bilo da im ne daju ni dinara za prvo dete a da nijedan artikal ne sme da bude skuplji od 1000din. A država nek subvencišej proizvođače. A one najugroženije da iznos i to one koji primaju do 32000din.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>