• 0

Generalni štrajk u ovoj zemlji: Traže veću pomoć za slabije plaćene radnike

Sindikati su posebno nezadovoljni planom smanjenja poreza

  • 0
italija

Foto: Pixabay

Dva od tri najveća italijanska sindikata organizovala su danas jednodnevni generalni štrajk u znak protesta protiv ekonomske i budžetske politike vlade, uz zahtev da se obezbedi veća pomoć za slabije plaćene radnike.

Protesti su direktan izazov koalicionoj vladi premijera Marija Dragija, ali su izazvali i podelu unutar radničkog pokreta, pri čemu je drugi najveći sindikat u zemlji odbio da učestvuje u štrajku, izveštava Rojters, novinska agencija sa sedištem u Londonu.

Nekoliko hiljada ljudi je, mašući crvenim i plavim zastavama sindikata CGIL i UIL, održalo miting u centru Rima na kojem su njihovi lideri optužili vladu da "ignoriše probleme slabije plaćenih radnika koji su suočeni sa rastućim cenama energije".

- Izrazićemo društveno nezadovoljstvo politikom zemlje. Moramo da progovorimo i bilo bi dobro da nas saslušaju oni u parlamentu - rekao je lider sindikata CGIL, Mauricio Landini.

Štrajk je izazvao minimalne poremećaje u zemlji. Lokalna uprava za saobraćaj u Rimu saopštila je da je bilo kašnjenja samo na jednoj od tri gradske metro linije, dok su nacionalne železnice saopštile da vozovi velikih brzina saobraćaju normalno.

Najveći italijanski proizvođač automobila, Stelantis, nije imao prekid u radu, rekao je Rojtersu jedan izvor. Kada su sindikati najavili protest ranije ovog meseca, naveli su probleme na koje se žale, uključujući vladinu penzionu, obrazovnu i industrijsku politiku.

Posebno su nezadovoljni planom smanjenja poreza jer, kako kažu, najviše ide u korist onima koji zarađuju oko 50.000 evra godišnje. Dodaju da bi bilo bolje da se novac potroši na smanjenje troškova rada.

Struja, radnici, elektrodistribucija

Foto: Shutterstock

Dugo obećavano smanjenje poreza uključeno je u budžet za 2022, koji bi trebalo da bude predstavljen parlamentu sledeće nedelje i koji treba da se usvoji do kraja godine.

Vladini zvaničnici su se nekoliko puta sastali s predstavnicima sindikata dok su radili na predlogu budžeta, a sledeće nedelje bi trebalo da održe dodatne razgovore o visoko zaduženom penzionom sistemu.

- Što se sindikata tiče, vlada nema nameru da ih kazni. Postoji spremnost da se razgovara, da se razmene mišljenja, da se sasluša - rekao je Dragi juče u parlamentu.

Sindikati CGIL i UIL imaju ukupno više od sedam miliona članova, a mnogi od njih su penzioneri koje kritičari optužuju da su izgubili kontakt sa običnim radnicima.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari