• 0

Saznajemo: Poznati startap momaka s Balkana dobio posao oko Sava centra

Danas, kako nam je potvrđeno, ova kompanija radi na mnogim projektima u svetu ali i Srbiji

  • 0
Plan Radar , PlanRadar, aplikacija, Beč Foto: Promo/PlanRadar

Startap koji je na putu jednoroga upoznali smou Beču, kad su bili "beba" momaka s Balkana. Danas, kako nam je potvrđeno, ova kompanija radi na mnogim projektima u svetu ali i Srbiji. Upravo su dobili posao oko rekonstrukcije Sava centra. 

Digitalizacija je već neko vreme prisutna u građevinskoj industriji širom sveta, gde, kao i u drugim granama industrije, doprinosi olakšavanju svakodnevnog poslovanja, uštedama i efikasnijem upravljanju. Međutim, prema nedavno objavljenom istraživanju kompanije PlanRadar o stepenu digitalizacije građevinskih kompanija u Srbiji, skoro ¾ kompanija (74%) još uvek koristi tradicionalne tehnologije za komunikaciju i izradu projekata, dok se više od trećine (36%) u svom poslovanju oslanja samo na olovku i papir.

Ipak, isto istraživanje pokazalo je i da je 76% ispitanika iz građevinskog sektora spremno da koristi digitalne tehnologije u budućnosti, od čega velika većina očekuje da će im one pre svega pomoći u poboljšanju efikasnosti i boljoj komunikaciji.

Iako savremeni digitalni alati za građevinsku industriju omogućavaju efikasnu primenu i na manjim projektima, činjenica je da u procesu digitalizacije prednjače velike kompanije. Aplikaciju PlanRadar, namenjenu komunikaciji i praćenju nedostataka na građevinskim i projektima održavanja nekretnina u ovom trenutku u svetu koristi više od 13.000 korisnika iz 55 država širom sveta, a među najpoznatijim imenima su i Strabag, Porr, CBRE, Siemens, Vinci, Rewe ili Cushman & Wakefield.

Kada je reč o Srbiji broj korisnika PlanRadara takođe raste, a među najznačajnijima svakako je i kompanija Delta Real Estate, jedna je od vodećih regionalnih kompanija u oblasti nekretnina koja je za digitalno praćenje izgradnje na svojim projektima izabrala PlanRadar. Najvažniji investicioni projekti te kompanije su izgradnja hotela, poslovnih prostora i šoping-molova.

Kako nam je potvrđeno, aplikacija će uskoro svoju primenu pronaći i u novom biznisu ove poznate kompanije. Biće to Sava centar, najveći kongresni centar koji se prostire na skoro 100.000m². Kako bi olakšali komunikaciju unutar tima, ali i sa izvođačima, na ovako velikom gradilištu plan kompanije je da ponovo upotrebi softver koji će im olakšati taj posao.

Prema izjavama korisnika, nedeljna ušteda vremena korišćenjem aplikacije iznosi oko sedam sati sedmično po korisniku, pre svega na aktivnostima upravljanja dokumentacijom i komunikacije, što dalje vodi do uvećanja produktivnosti, snižavanja troškova arhiviranja papirnih nacrta, smanjenja grešaka, boljeg poštovanja postavljenih rokova, kao i bolje procene i planiranja troškova.

Zapanjujući uspeh PlanRadara na tržištu odražavao se u mesečnim stopama rasta od pet do osam posto u posljednjih godinu dana. Takođe, broj kupaca prvi je put premašio 10.000, a očekuje se da će broj korisnika preći granicu od 100.000 već u prvom tromesečju 2021. godine.

Sava Centar Foto: Nikola Tomić

Uspešni poslovni rezultati kompanije osigurali su privlačenje kapitala. Tako su, u proleće 2020. godine, dva međunarodno poznata strateška investitora, Insight Partners i e.ventures, uložili 30 mil EUR u PlanRadar, svotu koja je namenjena strateškom širenju, kao i osnaživanju poslovanja u narednim godinama.

- Snažno povećanje prihoda od licenci kao i postojeći kapital PlanRadaru omogućuju da finansira dalji rast. Već planiramo nove međunarodne ciljeve - izjavio je ranije za naš portal Ibrahim Imam, član predsedništva Uprave. Kako navodi, kompanija sve više postaje standard za građevinsku industriju i upravljanje nekretninama, posebno u Evropi.

A Telegraf Biznis je bio na najvećem gradilištu u Beču, i upoznao momke poreklom s Balkana koji prave revoluciju. Tamo smo na licu mesta saznali šta neimarima i velikim kompanijama znači ovaj sada već nezamenjivi prijatelj koji im je doneo neverovatnu uštedu u vremenu.

Reč je o jedinstvenom alatu, aplikaciji odnosno softveru koja poboljšava funkcionalnost gradilišta, i može da uštedi sedam radnih sati nedeljno i do 70 odsto troškova.

Ovaj startap, ako se više može nazvati tako zbog svog nezaustavljivog rasta, je ne samo jedan od onih koji donose revoluciju u industriji, već jedan od onih koji je menja. Iz korena.

PlanRadar osmisli su Domagoj Dolinšek, Sandero van de Rijdt, Ibrahim Imam, Clemens Hammerl i Constantin Kock.

A počelo je sve tako što je mladom inženjeru Dolinšeku palo na um da napravi nešto što će da smanji troškove i poveća efikasnost na gradilištu. Kako kaže, tada je radio na izgradnji jednog velikog trgovinskog lanca i nije više mogao da gleda toliko bespotrebnih papira.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>