• 0

Skoro dva miliona Srba je kupovalo preko interneta u ovoj godini: Da li će se trend nastaviti?

Samo kupovinom od legalnih e-trgovaca vi se ne odričete svojih potrošačkih prava koja su i zakonom regulisana

  • 0
onlajn šoping

Foto: Freepik

U protekloj godini e-commerce je doživeo svoju punu globalnu ekspanziju i taj trend će se nastaviti, doživljavati svoja unapređenja kojima svakodnevno i svedočimo.

Broj onlajn kupovina u Srbiji je sa sedam miliona u 2019. godini porastao na 14,3 miliona u 2020. godini, dok je u protekloj godini u Srbiji potrošeno 455 miliona evra, a 1,8 miliona potrošača je koristilo usluge onlajn kupovine.

Ove podatke je sa Telegraf Biznis podelila Dragana Vujko koja je predsedavajuća AmCham odbora za sivu ekonomiju, a sa kojom smo razgovarali o tome koje su ključne prednosti prednosti legalne e trgovine i kako da se zaštitite

- Zadatak svih učesnika u lancu podrške digitalnoj transformaciji jeste da sa jedne strane osnažimo privredni sektor da prepozna i koristi prednosti onlajn trgovine, a sa druge strane da korisnike ovih usluga edukujemo da bi bezbedno uživali u poručivanju preko interneta, da se u tom virtuelnom okruženju osećaju zaštićeno i sigurno, ali i da raspolažu znanjem kako da razlikuju legalne od ilegalnih elektronskih trgovaca, što je jedan od glavnih ciljeva kampanje „Klikni na sigurno, kupuj provereno“ - kaže naša sagovornica.

Prema rečima naše sagovornice, e-trgovina u ovom trenutku prerasta u novi okvir koji nas podstiče da u pogledu zaštite potrošača u onlajn trgovini adekvatno ispratimo njihova prava i potrebe, jer su upravo brzina obavljenih transakcija i udobnost kupovine na klik glavne prednosti svih e-commerce usluga.

Samo kupovinom od legalnih e-trgovaca vi se ne odričete svojih potrošačkih prava koja su i zakonom regulisana. Bilo koji proizvod koji kupite u legalnoj onlajn prodavnici možete vratiti u roku od 14 dana od trenutka preuzimanja robe i potraživati nazad svoj novac bez ikakvog obrazloženja zašto to činite.

Treba da znate i da danas u Srbiji počinje redovno sezonsko sniženje. 

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>