• 27

Sve više poslova, sve manje kandidata: Top 5 radnika koje traže u Srbiji

Statistike nam jasno govore da je kandidata na tržištu sve manje

  • 27
supermarket, radnja, prodavačica

Foto: Freepik

Da se privreda oporavila u velikoj meri nakon izbijanja pandemije i doživela porast u 2021. godini pokazuju i podaci portala za zapošljavanje www.poslovi.infostud.com gde je u prošloj godini zabeležen rast u broju oglasa za posao za čak 61% u odnosu na 2020.godinu.

Samo u godini za nama svi oni koji su u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem su imali priliku da konkurišu na 67.284 oglasa za poslove koji su raspisali poslodavaci. Takođe beleži se i rast od 6% u broju kandidata koji su konkurisali na oglase iz ponude sajta, preko kojeg je u 2021.godini posao tražilo 241.636 ljudi.

Prodavci i dalje najtraženiji

 

Poslodavci su u prethodnoj godini najviše raspisivali slobodne pozicije u oblastima Trgovina/Prodaja, IT, mašinstvo, administracija i trasnport, ali kada govorimo o konkretnim pozicijama kojih je u 2021. godini bilo najviše to su Prodavac, Vozač, Magacioner, Komercijalista i Telefonski operater.

Želje kandidata se ne razlikuju u mnogome od same ponude, tako su najviše posao tražili u oblastima Trgovina/Prodaja, Administracija, Transport, Logistika, Pozivni centri, ali i IT.

Najviše zainteresovanih je upravo bilo na pozicijama poput Prodavac, Administrativni radnik, Vozač, Magacioner i Poslovni sektretar.

Deficit kadrova sveprisutniji

 

Iz godine u godinu sve se više govori o sve većem deficitu kadrova na tržištu rada u našoj zemlji. Pored nezaobilaznog sektora IT-ja, manjak radnika na tržištu osećaju i svi oni koji su u potrazi za kandidatima sa srednjom stručnom spremom i to naročito zanatskim zanimanjima. Ugostitelja je sve manje, pa se tako najviše tragalo za profilima poput kuvara, konobara, ali i pomoćnih radnika u kuhinji, dok sa druge strane nedostaju frizeri, automehaničari, stolari i higijeničari/ke.

Pored ovih pozicija, iako je ponuda i potražnja za magacionerima i vozačima zaista bila na visokom nivou, broj konkurisanja je i dalje bio nedovoljan u protekloj godini te i ove dve pozicije spadaju pod deficitarne, što znači da broj prijava nije dovoljan da bi zadovoljio postojeću tražnju za tim kadrovima.

Borba za svakog kandidata

 

Iako je ponuda i potražnja u porastu, već godinama unazad se uočava pad u broju prosečnog konkurisanja na oglase. U 2021.godini prosečno se konkurisalo 57 puta, što je značajan pad u odnosu na sve prethodne godine. Takođe, značajan pad uočava se od početka do kraja 2021.godine gde se u januaru prosečno konkurisalo 100 puta, a do decembra se duplo smanjio i iznosio svega 49.

Statistike nam jasno govore da je kandidata na tržištu sve manje i da poslodavci moraju sve više i jače da se bore za iste kako boljim uslovima rada tako i jačanjem svog brenda u smislu poželjenosti i atraktivnosti na tržištu rada.

Video: Da li karijera može biti neuspešna? Gde grešimo dok je gradimo u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    19. januar 2022 | 10:08

    Laž, napišite slobodno da je 90 posto oglasa za posao laž, od deset jedan je u vrh glave aktivan, ali traže uslove kao za legiju stranaca a plata 33 hiljade!

  • Vlajko

    19. januar 2022 | 10:52

    Licno konkurisao vise desetina puta za poziciju prodavac, tacno sve sto pisu u komentarima Bedne plate , 38000 a uslovi katastrofa Masno zaradjuju na znoju radnika a nece da plate Izivljavaju se , tovare sa vanrednim smenama koje nece da plate, stare price tipa izdrzite dok ne stigne pojacanje i izginuse svi partizani a od pojacanja ni traga ni glasa , radi se vikendom , praznicima , UZAS !!! Zelim im sve najgore i da nikad radnika za 38000 ne nadju Kad bude normalna plata , oko 55000 din bice radnika

  • Top

    19. januar 2022 | 10:50

    Tako je dosta diktature od poslodavaca rade sta hoce a daju platu kako hoce gde treba 3 radnika drze samo jednog i hoce ucinak 110% svaki dan u mesecu a kad se ozbiljnije radnik razboli ili povredi šutnu ga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>