• 36

Mihajlović: Srbija je rudarska zemlja, zaustavljanjem "Jadra" smo ispustili šansu

Ministarka kaže kako je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila

 • 36
Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je Srbija rudarska zemlja i da će je zaustavljanje razvoja vratiti unazad.

Ona je, gostujući u jutarnjem programu jedne domaće televizije, rekla da je litijum, uz bakar i zlato, kritična mineralna sirovina u svetu i da je zaustavljanjem projekta "Jadar" Srbija izgubila šansu da među prvima u Evropi dobije kompletan lanac proizvodnje.

- Ukinuli smo uredbu o prostornom planu, praktično je zaustavljen projekat "Jadar", ali ne smemo da dozvolimo da se zaustavi rudarstvo u Srbiji, jer mi jesmo rudarska zemlja. Sve drugo je neistina i neznanje i problem za budućnost Srbije. Litijum, bakar i zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a Srbija je bogata tim sirovinama. Potpuno je neshvatljivo govoriti da treba da se zaustavi rudarstvo u
našoj zemlji, jer nije istina da je Srbija samo poljoprivredna zemlja, a da nema potrebe da razvijamo industriju, rudarstvo. Ako hoćemo da zadržimo ljude ovde i da napravimo uslove da se oni koji su otišli vrate, ne smemo da se stanemo, jer to onda znači da idemo unazad, a onda će ljudi i dalje da odlaze iz Srbije - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast BDP-a za još 15 milijardi evra.

- Rudarstvo je budućnost, ne budemo li to razvijali, opet ćemo ostati sa strane. Srbija je među prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole, a na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji litijuma. Druge države su već počele sa eksploatacijom, a mi smo odustali. Žalim što nismo dobili rezultate studija o uticaju na životnu sredinu, onda bi svi koji su bili protiv, iz raznih razloga, videli da se radi o novoj tehnologiji. To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane - rekla je ona.

Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sibin

  Zao joj jer nema vise proviziju!!!!

  73
  0

  Podelite komentar

 • Milos

  Zena je dugo godina u politici.Ima razne afere kao repove.A jos uvek razmislja na nivou osnovca 4-tog razreda.

  69
  2

  Podelite komentar

 • Baki

  Koliko li ova mucenica gubi tom odlukom 😇😇😇

  68
  1

  Podelite komentar

Google preporuke