• 1

Stefan ne želi radnike iz Indije, već iz svog grada: Nudi 500 evra za dolazak na razgovor za posao

Sve domišljatiji pristupi privlačenja potencijalnih radnika pokazuju koliko se nestašica radne snage proširila

  • 1
Posao, zapošljavanje, intervju za posao Foto: Shutterstock

Kompanije u evrozoni postale su toliko očajne u potrazi za radnicima, posebno u vrlo traženim zanimanjima poput IT, da su uvele novčane bonuse za pojedine faze selekcionog postupka.

Financial Times navodi primer Deutsche Familienversicherunga, brzorastuće osiguravateljne kuće, čiji se osnivač Stefan Knol dosetio donedavno nezamisliivog načina privlačenja potencijalnih radnika.

Kandidatima čije biografije izdvoji nudi 500 evra ako dođu na prvi razgovor za posao. Prolazak u drugi krug intervjua donosi još 1.000 evra, a uspešan završetak šestomesečnog probnog roka Knolova kompanija nagrađuje sa čak 5.000 evra.

"Posebno je teško pronaći bilo koga sa IT veštinama. Takmičimo se s divovima koji bez problema mogu da zaposle stotine stručnjaka iz celog sveta. Međutim,  mi nismo zainteresovani za radnike iz, na primer, Indije, već želimo ljude odavde, iz Frankfurta", kaže Knol.

Njegov neuobičajeni pristup zapošljavanju pokazuje koliko se nestašica radne snage proširila Nemačkom, ali i ostatkom Evrope.

Radnika nedostaje i kod zdravstvene nege, u građevinarstvu... I ugostiteljima je teško da pronađu radnike, pre svega zbog neizvesnog smera pandemije koja ta radna mesta čini posebno nesigurnima zbog mogućih novih epidemioloških mera.

Anketa među nemačkim kompanijama koju je sprovela razvojna banka KfW i ekonomski institut Ifo pokazala je da 43 posto njih ima problema sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

U Francuskoj 54 posto kompanija iz uslužnog sektora imaju problema sa zapošljavanjem, najviše od 2000. godine. Međutim, države evrozone sada imaju priliku da srežu nezaposlenost koja je jedan od najvećih ekonomskih problema u tom području još od prethodne krize 2008. godine.

Video: Nebojša Matić o optimizaciji rada: Važan je dogovor, treba pustiti ljude da na miru rade svoj posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>