• 6

Matić: "Cene iste i narednih 90 dana, počev od 8. februara. Zabrana Belorusije na nas malo utiče"

Ministarka je istakla da "nas ne ohrabruju izveštaji agencije UN, koji govore o globalnom tržištu, i da se tu situacija neće smirivati u prvoj polovini 2022. godine"

  • 6
Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić Tatjana Matić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je danas da će cene osnovnih životnih namirnica ostati nepromenjene i 90 dana posle 8. februara.

Podsećamo, Vlada Srbije je pre dva dana donela Uredbu kojom se produžava ograničenje visine cena osnovnih životnih namirnica.

- Cene osnovnih životnih namirnica ostaju nepromenjene u narednih 90 dana, počev od 8. febuara. Iste namirnice su, kao i ranije, obuhvaćene ovom uredbom vlade: brašno, ulje, mleko, svinjski but. Nije bilo dodavanja novih namirnica, smatramo da se ova uredba pokazala kao jako dobra - rekla je Matić.

Kaže i da je odluka vlade (o namirnicama) stupila na snagu pre dva meseca i da je doprinela stabilizaciji cena na ovdašnjem tržištu, a dovela je i do dobre snabdevenosti ovim namirnicama.

- Zaštitili smo najugroženije socijalne kategorije stanovništva. Nije došlo do skakanja cena, preprodavanja ovih namirnica... Tržišna inspekcija je bila odgovorna i radila je vredno - dodala je, ukazujući na to da su u čitavom svetu cene hrane skočile, budući da su i cene sirovina poskupele, a pre svega, cene energenata.

- Interesantno je da je Agencija za hranu, pri UN, izdala prvi izveštaj ove godine, gde se kaže da je Evropa jedan od pogođenijih kontinenata kada je reč o cenama i predviđanjama sa hranom. To je povezano sa kovidom i sa sve neizvesnijom klimatskom situacijom u svetu i Evropi. Inflacija i cene su se kretale od 30 do 70 odsto u svetu, jestivo ulje je negde poskupelo i do 70%, i kod nas je dostiglo rekordnu cenu. Poskupeli su voće i povrće, ali to je zbog poskupljenja energenata - objasnila je ministarka.

- Ne ohrabruju nas izveštaji agencije UN, koji govore o globalnom tržištu, i tu se neće smirivati situacija u prvoj polovini 2022. godine. Zato smo odlučili da produžimo uredbu vlade. Ali u drugoj polovini 2022. očekujemo da će doći do stabilizacije tržista, energenata, hrane. Mi smo veliki proizvođači hrane, nema razloga za brigu. Biće dovoljno hrane za naše potrebe i za izvoz - istaka je ministarka.

Pljeskavica, meso Foto: Shutterstock

Komentarišući embargo Srbiji na izvoz u Belorusiju - mere Minska će zasad trajati šest meseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mlečni proizvodi, voće, povrće i neki drugi prehrambeni proizvodi, Matić je kazala da "imamo skromnu razmenu sa Belorusijom".

- U ukupnom izvozu, Srbija malo više od 50 miliona dolara izvozi tamo, većina su putničke gume, neka stočna hrana. Skoro da nema prehrambenih proizvoda. Ovo može na EU da se odrazi, na nas vrlo malo - zaključila je gostujući na jednoj domaćoj televiziji.

Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oppo

    30. januar 2022 | 10:44

    Bruka živi doveka, podrška bratskom narodu Belorusije

  • Izvin'te molim te

    30. januar 2022 | 11:10

    A zasto smo Belorusiji uveli sankcije?

  • Mladen

    30. januar 2022 | 12:50

    Ovo je tragikomično, prosto kao kad neko izjavi da mrtav čovek spava . Sankcije Belorusiji su po Srbiju pogubne ne zbog novca ,već zbog podrške i zbog ukaljanog obraza . Belorusija podržava nas integritet i celovitost , ministarke laju li ga laju , da ima pamet mogla bi staviti prst na čelo pa se zamisliti o odnosu Lukašenka sa Putinom kad dodje nas predsednik da moli na kolenima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>