• 0

Amansio Ortega, vlasnik Zare, širi svoj kapital kupujući mobilnog operatera

Vlasnik Zare kupuje 40 posto udela u telekom operateru

  • 0
Zara, Amancio Ortega Foto: Shutterstock, Profimedia/SGP

Španska kompanija Telefonika saopštila je danas da će u partnerstvu sa vlasnikom modnog brenda Zara, Amansijem Ortegom, kupiti od američkog investicionog fonda KKR polovinu udela u svojoj poslovnoj jedinici Telkijus, za 216 miliona evra (243 miliona dolara).

Telefonika i Ortega će postati jedini akcionari Telkijusa, operatera telekomunikacione infrastrukture, preko zajedničkog preduzeća Pontel, piše u izveštaju Telefonike dostavljenom tržišnom regulatoru u utorak uveče, prenosi Rojters.

Telefonika je 2018. godine prodala skoro polovinu udela u Telkijusu KKR fondu za 1,27 milijardi evra u nastojanju da smanji dug, jer je uvođenje 5G tehnologije zahtevalo velika ulaganja. U to vreme, Telkijusova imovina je obuhvatala Telefonikine jarbole za mobilnu telefoniju, podmorske kablove, i drugu imovinu.

Ortegina porodična firma Pontegadea će istovremeno povećati svoj udeo u zajedničkom preduzeću Pontel na 30 posto sa sadašnjih 9,99 procenata, dodaje se u objavi.

Korporacija Amerikan Tauer je prošle godine kupila većinu imovine Telkijusa za 7,7 milijardi evra, a španskom preduzeću je ostalo na raspoganju samo nekoliko podmorskih kablova.

Video: Ukoliko se dvoumite koji telefon da kupite, posetite Festival mobilnih telefona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>