• 1

Momirović: "Srbija je neophodna i čini sve da poveže i integriše region"

Sastanak je bio i prilika da se sagleda inicijativa za ponovno uspostavljanje putničkih železničkih veza između Beograda i Zagreba

  • 1
Tomislav Momirović

Tomislav Momirović / Foto: Marko Jovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, razgovarao je danas sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matejom Zakonjšekom, o saradnji i zajedničkim inicijativama planiranim za 2022, a jedan od prioriteta je izgradnja auto-puta i uspostavljanje redovnog putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Temišvara.

Sagledan je napredak u razvoju železnice u Srbiji, sa posebnim osvrtom na projekte na Koridoru 10, kao što je modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, saopštila je Transportna zajednica. Sagovornici su se saglasili da će biti neophodno usvajanje nekoliko ključnih zakona, kako bi železnica privukla veći broj putnika, a to su, kako je navedeno, Zakon o interoperabilnosti, Zakon o železnici i Zakon o bezbednosti.

Istaknuto je da je završetak projekata železničke infrastrukture i uspostavljanje redovnog železničkog putničkog saobraćaja između Beograda i Temišvara jedan od prioriteta za ovu godinu.

- Bliska saradnja sa Rumunijom, kako na političkom, tako i na tehničkom nivou, biće od ključnog značaja za nastavak izgradnje autoputa Beograd - Temišvar (Pančevo - Vršac - Vatin - Temišvar) i rekonstrukciju železničke pruge na istom pravcu - naveo je Zakonjšek.

Sastanak je bio i prilika da se sagleda inicijativa za ponovno uspostavljanje putničkih železničkih veza između Beograda i Zagreba, kao i napredak u izgradnji nekoliko železničkih pruga koje će bolje povezati Srbiju sa susedima. Momirović je istakao da Srbija ostaje privržena agendi EU i izgradnji moderne infrastrukture kao temelja za napredak regiona.

- Od Jadrana do centralnog dela Evrope, od Egeja do Zapadne Evrope, Srbija je neophodna i čini sve da poveže i integriše region, ne misleći samo na svoje potrebe već na dobrobit celog regiona. Svesni smo svoje odgovornosti i uloge u povezivanju Evrope brzim i bezbednim putevima, kao i integraciji svih vidova transporta robe i ljudi. Tu smo da dokažemo saradnju i posvećenost svakom projektu za dobrobit građana Jugoistočne Evrope - rekao je.

Stigao voz Nemačkih železnica u Beograd

Foto: Marko Jovanović

Regionalna saradnja će biti dodatno unapređena, kako je navedeno, završetkom Auto-puta mira koji će povezati Niš sa Prištinom, nastaviti do Tirane i završiti u Draču na Jadranskom moru.

- Transportna zajednica je posvećena promociji održive povezanosti i jačanju regionalnog ekonomskog rasta. Ključno je da nakon 2021. godine počnu radovi na prvoj deonici Niš - Pločnik, radovi počnu i na deonici Pločnik - Merdare. Dobra koordinacija će biti ključna da ovaj projekat ostane na pravom putu - rekao je Zakonjšek.

Kada je reč o održivoj povezanosti, rekao je da želi da čestita Srbiji na otvaranju klastera 4 u pregovorima o pristupanju EU prošlog decembra. Ministarstvo u narednom periodu može da računa na našu podršku u svim pitanjima vezanim za saobraćajnu politiku (poglavlje 14) i transevropske mreže (poglavlje 21), poručio je Zakonjšek.

Što se tiče zakonodavstva u oblasti puteve, iz Sekretarijata Transportne zajednice (TCT) izrazili su spremnost da konsultuju ministarstvo u procesu izrade Nacionalne saobraćajne strategije, kao i da podrži usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u drugim oblastima saobraćaja.

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>