• 4
 ≫ 

Biće dovoljno nafte u Srbiji, ali bi mogla da skoči cena skupljih goriva

 ≫ 

Cena nafte preti premijum gorivu u Srbiji

  • 4
Lopov, prevara, krađa, benzinska stanica, pumpa, gorivo, novac, evro, pare Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Freepik.com

Cene nafte su skočile jutros za više od 4 odsto na vesti da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini. Iako je cena goriva u Srbiji zamrznuta, mogla bi da utiče na premijum derivate. 

Podsetimo, Srbija je zamrzla cene standardnih goriva na pumpama, benzina BMB95 i evrodizela, a prethodnih dana nije primećeno povećanje BMB98,  BMB100, kao ni "super", "ekstra", "max" kategorija dizela.

Kako je rekao Tomislav Mićović, generalni sekretar Udružena naftnih kompanija Srbije (UNKS), poskupljenja premijum goriva nije bilo jer na svetskim berzama nije bilo ničega značajnog zbog čega bi se cena menjala.

Međutim strah od skoka zbog sukoba u istočnoj Ukrajini je opravdan.

Kako je rekao Mićović, nakon rasta cene nafte gorivo bi sigurno bilo skuplje, ali nije želeo da procenjuje koliko.

Mićović je ocenio da je kasno počelo da se razmišlja o pravljenju rezervi nafte u Srbiji.

On smatra da bi cena sirove nafte premašila 100 dolara za nedelju-dve dana i bez sukoba u Ukrajini, zbog povećanja tražnje usled povećanja privrednih aktivnosti u svetu nakon popuštanja kovid mera.

Mićović ne veruje da će sukob Rusije i Ukrajine dovesti do ozbiljnijih poremećaja snabdevanja, jer bi to pogodilo i zapadne zemlje koje uvode sankcije Rusiji.

U „Goldman Saksu“ procenjuju da bi ova nova geostrateška trzavica mogla cenu nafte da podigne za 13 odsto u odnosu na cenu s početka meseca, što bi bilo 105 dolara za barel.

Međutim, ni skok cena nafte ni pad cena akcija na svetskim berzama ne bi trebalo da budu trajniji, procenjuju u Dojčebanci.

Njihov strateški analitičar Džim Rejd sugeriše da se trenutno radi o tipičnoj geopolitičkoj rasprodaji. On prognozira da će akcijama biti potrebno tri nedelje da dotaknu dno, a potom još tri da se vrate na pređašnji nivo.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ђурађ

    24. februar 2022 | 11:36

    Време је да се мегаломански пројекти и апетити зауставе а да држава коначно смањи своја захватања из цене горива. По садашњој цени нафте на берзама 2011. је еуро дизел коштао 117 динара.

  • Tihi

    24. februar 2022 | 11:36

    Ovi nas jedva docekali. Da se ne ispuste.

  • Luka

    24. februar 2022 | 11:40

    Proci ce ovo brzo....Putin ce rešiti u narednih 48 sati sve. ☝

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>