• 0

ECB iznenadila, završiće kupovinu obveznica pre roka

Strahuje se i da bi sukob u Ukrajini mogao da izazove dodatne probleme u lancima snabdevanja

  • 0
Centralna banka, Frankfurt Foto. Tanjug/AP

Evropska centralna banka je odlučila da zadrži kamatne stope na nepromenjenom nivou, ostajući pri opreznom pristupu dok ne proceni ekonomske posledice rata u Ukrajini, ali je tržišta iznenadila njena najava da planira da okonča program kupovine obveznica pre roka - u trećem kvartalu 2022.

„Ukoliko podaci koji budu stizali potkrepe prognize da srednjoročni izgledi inflacije neće popustiti ni nakon završetka vanrednog pandemijskog programa kupovine obveznica, Upravni savet će zaključiti neto kupovine u okviru Progarama kupovine imovine (APP) u trećem kvartalu", saopštila je banka.

ECB je danas u suštini potvrdila da do kraja ovog meseca planira da okonča pandemijski program hitnih kupovina sredstava, vredan 1,85 biliona evra, i najavila da će kupovine u okviru starijeg i strožeg APP programa biti manje nego što je ranije planirano, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, mesečne neto kupovine u okviru APP-a iznosiće 40 milijardi evra u aprilu, 30 milijardi evra u maju i 20 milijardi evra u junu.

Prethodno je bilo planirano da mesečne kupovine u drugom kvartalu iznose po 40 milijardi evra, u trećem po 30 milijardi evra, a četvrtom po 20 milijardi evra.

Kupovina u trećem kvartalu „zavisiće od podataka koji budu pristizali“, dodala je ECB. Referentna stopa refinansiranja centralne banke ostaje nula posto, kamata na prekonoćne pozajmice je 0,25 procenata, a stopa na depozite položene kod ECB je zadržana na minus -0,5 odsto.

Potrošačke cene u 19-članom monetarnom bloku su porasle u februari na rekordnih 5,8 odsto međugodišnje. ECB cilja stopu inflacije od 2,0 posto u srednjem roku.

Strahuje se i da bi sukob u Ukrajini mogao da izazove dodatne probleme u lancima snabdevanja koje je već poremetila pandemija korona virusa, što bi negativno uticalo na ekonomski rast, uporedo sa rastom cena nafte i gasa.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>