• 0

Presedan od "godine pandemije": Nezaposlenost im konačno pada, plate rastu

Poslodavci su samo u februaru otvorili 275.000 radnih mesta

  • 0
posao Foto: Freepik

Nezaposlenost u Velikoj Britaniji je, od 2020, prvi put pala ispod nivoa pre pandemije jer su kompanije stvorile više radnih mesta i odobrile veće plate od očekivanih.

Stopa nezaposlenosti pala je na 3,9 odsto u tri meseca do januara, što je najniže od početka 2020, saopštila je u utorak Kancelarija za nacionalnu statistiku. Poslodavci su samo u februaru otvorili 275.000 radnih mesta, što je više nego duplo od broja koji su predvideli ekonomisti.

Te brojke dokazuju snažan oporavak od krize izazvane kovidom-19 u nedeljama pre rata u Ukrajini. Ipak, novi privredni potresi nastavljaju da podstiču inflaciju i navode investitore na očekivanje da će Banka Engleske opet povećati kamatne stope ove nedelje.

Podsećamo, Banka Engleske je 4. februara povećala kamatne stope za 0,25 procentnih poena, na 0,5 odsto, u prvom uzastopnom rastu od 2004. godine, čime je započet proces "kvantitativnog zatezanja".

Aktuelni podaci o poslovima takođe pokazuju da su prosečne plate, bez bonusa, porasle 3,8% u odnosu na prethodnu godinu, u tri meseca do januara, i to je nešto više nego što su ekonomisti očekivali. Ipak, kada su prilagođene inflaciji, plate su pale za 1%, što je najveći pad od 2014.

Pad realnih prihoda je samo početak žestokog pritiska na potrošačke finansije, u najmanje tri poslednje decenije, o čemu je takođe nedavno bilo reči.

Porast poreza i računa za energiju su u sukobu sa generalizovanijim povećanjem cena, delom izazvanim ratom u Ukrajini, koji bi kasnije ove godine mogao da pomeri inflaciju za 10%, piše Blumberg.

Poslovna žena posao Foto: Shutterstock

Poslednji podaci o tržištu rada u UK govore i sledeće:

- Slobodna radna mesta porasla su na rekordnih 1,32 miliona;

- Zaposlenost je porasla za 0,1 poen, na 75,6 odsto;

- Neaktivnost je blago porasla na 21,3 procenta;

- Stopa "viškova" pala je na rekordno nizak nivo od 2,4 - posmatrano na hiljadu zaposlenih.

Video: Napustio sopstvenu firmu da bi spasao sebe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>