• 0

Gas nastavio rast, danas vredi više od 1.400 dolara

Ponovni nagli skok cene ovog energenta u Evropi započet je u sredu, 23. marta

  • 0
Natural gas gasovod

Foto: Shutterstock

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima sa londonske ICE platforme.

Aprilske isporuke gasa se ugovaraju na holandskom TTF čvorištu po ceni od 1.430,5 dolara za hiljadu kubika, što je 125,99 evra po MWh, prema trenutnom kursu evro/dolar, izveštava agencija Tas s.

Ponovni nagli skok cene ovog energenta u Evropi započet je u sredu, 23. marta, kada je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je Rusija odlučila da izvoz svog gasa u "neprijateljske" zemlje naplaćuje samo u rubljama.

Istovremeno, zvaničnici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) smatraju da bi eventualni embargo Evropske unije na naftu iz Rusije samo naneo štetu potrošačima, a o svom stavu i zabrinutosti su obavestili i Brisel, piše Rojters, pozivajući se na izvore iz naftnog kartela.

Glavne članice OPEK-a, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pokušale su da "plivaju u neutranim vodama" u aktuelnoj krizi između Zapada i Moskve, dok se grupa OPEK+, koja uključuje Rusiju, klonila ukrajinskog pitanja na svojim sastancima o proizvodnoj polici, navodi se.

EU, koja se u velikoj meri oslanja na rusku naftu, već je uvela oštre sankcije Rusiji, uključujući zamrzavanje sredstava njene centralne banke, a u 27-članom bloku se trenutno raspravlja o tome da li i kako uvesti sankcije i ruskoj energetskoj industriji.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>