• 7
 ≫ 

Naređeno zatvaranje fabrike koja proizvodi Kinder jaja: Moraju da ispune ovaj zahtev

 ≫ 

Opoziv obuhvata sve proizvode Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs i Kinder Schokobons

 • 7
Kinder jaje

Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana, čuveno Kinder jaje koje obožavaju generacije, moralo je biti povučeno sa više tržišta - zbog bojazni od salmonele.

Proizvođač Ferrero je povukao neke serije proizvoda i ljudima je savetovano da ne jedu kultni slatkiš, a sve je krenulo u Velikoj Britaniji.

Naime, istrage koje su vodila Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, Škotske, Velsa i Agencija za javno zdravlje Severne Irske otkrile su vezu između prijavljenih slučajeva trovanja salmonelom širom UK i Kinder jaja.

U međuvremenu, prijavljeni su i slučajevi iz Nemačke, Belgije, Francuske, Irske, Luksemburga, Holandije, Norveške i Švedske, a priča je dobila "nastavak".

Prema pisanju BBC, fabrici čokolade Kinder u Belgiji naređeno je da se zatvori, nakon što je povezana sa desetinama slučajeva salmonele. Belgijska uprava za bezbednost hrane takođe je naredila povlačenje svih Kinder proizvoda napravljenih u fabrici u Arlonu, koja je u vlasništvu Ferrera.

"U Srbiju nisu uvožena sporna Kinder jaja"

U prethodnom periodu u Srbiju nisu uvožena Kinder jaja sporne serije "Kinder Suprise", koja Ferrero proizvodi u Belgiji, a našla su se na tržištu Velike Britanije i dovode se u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele u Velikoj Britaniji, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Ministarstva ističu da njihova granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla i da će se u narednom periodu pojačati kontrola spornih Ferero proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

Kinder Surprise jaje

Foto: Pixabay

Dalje se navodi da se Ferrero izvinio i priznao "interne greške". Belgijski organ za bezbednost hrane, AFSCA, saopštava kako je fabrici naređeno da se zatvori nakon što Ferrero nije mogao da pruži potpune informacije za svoju istragu. Navode da je "istraga u toku" i da će fabrici biti dozvoljeno da se ponovo otvori samo ako Ferrero može da pruži neophodne garancije da je u skladu sa propisima o bezbednosti hrane.

Belgijski ministar Dejvid Klarinval rekao je u izjavi: "Takva odluka se nikada ne donosi olako, ali trenutne okolnosti je čine neophodnom. Sigurnost ishrane naših građana nikada ne može biti zanemarena".

Opoziv obuhvata sve proizvode Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs i Kinder Schokobons.

AFSCA je takođe zatražila od kompanija da uklone proizvode sa svojih polica. Ferrero je, dodaje se, u četvrtak povukao neke od svojih Kinder čokolada iz prodavnica u SAD zbog zabrinutosti od potencijalne kontaminacije salmonelom.

U petak uveče, britanska agencija za standarde hrane saopštila je da "nijedan od opozvanih proizvoda ne treba da se jede, bez obzira na rok trajanja". Svi sporni slatkiši su napravljeni u istoj belgijskoj fabrici.

BBC piše i da kupci mogu direktno kontaktirati Ferrero za potpuni povraćaj novca, a proizvodi će biti uklonjeni sa rafova; takođe, u radnjama će biti postavljena obaveštenja, kako bi potrošači bili upozoreni. Neke Kinder čokolade su takođe povučene u delovima Azije, uključujući Hongkong i Singapur.

Ferrero je ranije rekao da je opoziv usledio "iz predostrožnosti", te da nijedan od njegovih Kinder proizvoda - puštenih u prodaju - nije bio pozitivan na salmonelu.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • A ko bi

  10. april 2022 | 11:04

  Svako zlo pocinje od Engleza, kako je to zloban narod i nemoze da Zivi u miru, gori narod ne postoji na zemaljskoj kugli.

  34
  4

  Podelite komentar

 • Mimilica

  10. april 2022 | 10:54

  Kako mislite da nisu uvožena Kinder jaja i ostali proizvodi u Srbiju. Prvenstveno u lancu Maxi prodavnica. Njihovi vlasnici su Belgijanci i logično je da uvoze proizvode Kinder iz njihove fabrike u Belgiji, za njih cena najpovoljnija, a Srbi kupujte. Nisu povučena iz prodaje.

  32
  1

  Podelite komentar

 • CH

  10. april 2022 | 14:24

  Kako ste brzi sa vestima, ovdje pre cetiri dana uklonjeno iz prodaje

  3
  2

  Podelite komentar